Menu

Esittelemme joka kuukausi muutamalla lauseella raaka-aineita, joita voit hyödyntää juuri nyt. Ne voivat olla raaka-aineita, jotka ovat saatavilla vain hetken aikaa tai jotka viihtyvät viileämmissä säilytyspaikoissa ja ovat siksi saatavilla ympäri vuoden.  

Sesongissa: Lokakuu

 

Kyssäkaali

Hieman vähemmälle huomiolle jätetty kyssäkaali on kokenut jonkinmoisen renesanssin tämän päivän keittiöissä. Se toimii niin hienoksi raastettuna cruditéssa tai salaattikulhoissa kuin paistettuna tai konfitoituna antamassa rakennetta kekseliäisiin pohjoismaisiin pieniin annoksiin. Se on myös kaunis kaali, jonka lajikkeita löytyy aina kevyestä pistaasinvihreästä värikkään violetteihin versioihin, ja sillä on kevyt ja hiukan pähkinämäinen juurikasviksen maku. Isompi kyssäkaali voi olla maultaan hiukan tylsän puumainen, joten pienemmät yksilöt soveltuvat paremmin ruoanlaittoon, erityisesti, jos käytät ne raakana. Mielenkiintoinen seikka on, että kyssäkaalin nimeä käytetään myös joskus nauriista joissakin yhteyksissä.

 

Kurpitsa

Kurpitsalla on erityinen asema pääasiassa pohjoisamerikkalaisessa keittiössä, joka tunnetaan sen perinteisistä kiitospäivän kurpitsapiiraista sekä pakollisista Halloween-koristeista. Mahtavan ulkomuodon, makean pehmeän maun ja kermaisen koostumuksen ansiosta kurpitsasta on tullut selkeä suosikki erityisesti keitoissa, piirakoissa ja jälkiruoissa. Koska kurpitsat toimivat niin monen mausteen kanssa - aina muskottipähkinästä inkivääriin ja kanelista rosmariiniin ja salviaan –, se on monipuolinen raaka-aine, joka sopii suurimpaan osaan keittiöistä. Kokeile kurpitsapyrettä salvialla maustettuna ja katajalla yhdistettynä hirven kera tai lisää pizzan päälle kurpitsakermaa ja vuohenjuustoa tomaattikastikkeen ja mozzarellan sijaan. Kurpitsa toimii myös kastanjan, sinihomejuuston, pekonin, chilin, merenelävien, sienien ja omenan kanssa.

 

Maissintähkä

Maissi on yksi maailman tärkeimmistä jyvistä maailmassa ja sitä käytetään kaikkeen aina jauheesta eläinten ruokintaan, teollisuusraaka-aineisiin, oluen tuotantoon ja glukoosisiirappiin. Maissin viljelypolitiikkaan on kohdistettu paljon kritiikkiä siitä, miten sato kilpailee muiden kasvien kanssa ja luo yksipuolisen maatalouden sekä siitä, miten glukoosisiirappi on vaikuttanut länsimaiden liikalihavuuteen ja sairauksiin liittyviin ongelmiin. Maissi on myös yksi maailman geneettisesti muunnelluimmista viljelykasveista. Tästä syystä on hyvä muistaa, että perinteinen jyvä maissintähkässä, mieluiten orgaanisena ja paikallisesti kasvatettuna, on aidosti hyvä tuote käytettäväksi kaikkeen aina grillatuista maissintähkistä cajunkok-annokseen rapujen kera sekä perunoista chiliin. Maissinviljelyä harjoitetaan Skandinavian eteläisissä osissa ja maissi on sesongissa kesäkuusta lokakuuhun, joten käytä hyväksesi tilaisuus nauttia maissin ihanasta väristä ja makeasta rapeudesta!

Sesongissa: Syyskuu

 

Punajuuri

Punajuuri on monipuolinen kumppani keittiössä: sitä voi säilöä, suikaloida, paahtaa, savustaa, grillata, soseuttaa, paistaa, käyttää leivonnassa tai siitä voi tehdä raakamehua. Punajuurta käytetään Pohjoismaissa pyttipannuissa ja sillin kanssa, mutta se on erittäin suosittua myös risotossa yhdessä saksanpähkinöiden ja vuohenjuuston kanssa. Heston Blumenthalin risotossa on punajuurta, fenkolia, piparjuurta ja spelttiä riisin sijaan. Hugh Fearnley-Whittingstall River Cottagesta käyttää punajuurta tehdessään näppärän tarte tatinin kevätsipulivinegretten ja tuoreen persiljan kera, joskus viimeisteltynä fetamuruilla. Punajuuri on maultaan sekä makea että maanläheinen, minkä ansiosta se sopii yhteen suolaisten, happamien ja aromaattisesti voimakkaiden makujen, kuten piparjuuren tai tuoreiden yrttien, kanssa. Sopivia makupareja ovat mm. rosmariini, timjami, tilli, öljyinen kala, vuohenjuusto, kapris, maksa, sipuli, naudanliha, piparjuuri, kumina, peruna, kananmuna, omena, saksanpähkinä, kermajuusto, rucola ja sardelli.

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu