Menu

Minkälaisesta kaalista on helpointa pitää? Mikä on kaikkein jännittävin? Onko kaalia kohtaan ennakkoluuloja, ja miten yhtäkkiä maailma on kiinnostunut jostain, mitä pidettiin vain muutama vuosi sitten “köyhän miehen ruokana”? Tästä ja monesta muusta aiheesta puhuimme Ingar Nilssonin, ruokatoimittajan ja KÅL-kirjan kirjoittajan, kanssa.

Mikä on oma suhtautumisesi kaalta kohtaan?

– Oma asenteeni siihen on erittäin positiivinen. Olen aina tykännyt kaalista ja pitänyt sitä kiinnostavana. Kiinnostus on itse asiassa vain kasvanut, mitä enemmän olen sitä oppinut tuntemaan. Kaali on hyvää, halpaa ja täynnä vitamiineja, mutta kiinnostukseni luultavasti johtuu myös siitä, että kaalta on niin montaa eri lajiketta.

Kun kirjasi tuli ulos, kaali oli kovassa nousussa. Mikä mielestäni tilanne on nyt?

– Kiinnostus on ehdottomasti vain kasvanut,johonon vaikuttanut moni eri asia. Haluamme syödä sesonkikohtaisesti, pohjoismainen keittiö on kasvattanut suosiotaan ja monet kasvattajat ovat olleet tietoisia tästä trendistä.Nykyään useimpia kaalilajeja on saatavilla ja olenpa jopa nähnyt ruotsalaiskasvatettua pinaattikiinankaalta.

 

 

Mistä kaalista on mielestäsi helpoin tykätä?  

Vaikea sanoa. Tämä on arvaus, mutta ihmiset pitävät usein keräkaalista, koska siinä on pehmeä eikä niin selkeä kaalin maku, mikä on erittäin miellyttävää. Kaali on niin tavanomaista, että sitä pidetty jopa hieman tylsänä, mikä ei ole ollenkaan totta. Ratkaisevana tekijänä on valmistustapa – mikä tuo raaka-aineen parhaimmat puolet esiin.

Ruusukaali voi jakaa mielipiteet johtuen sen erottuvasta ja hieman kitkerästä mausta. Uskon, että se, minkälaisesta kaalista pidät, liittyy tietämykseen. Monet ihmiset epäröivät käyttää kaalia ja lanttua, koska he eivät tiedä, miten valmistaa niitä. Mitä enemmän osaat, sitä kokeilevampi sinusta tulee ja sitä hauskempaa kokkauksesta tulee.

Liittyykö kaaliin joitain ennakkoluuloja, jotka ottavat niin sanotusti kaaliin? 

– Uskon, että ennakkoluulot alkavat hiljalleen hälvetä. Menneisyydessä kaali on koettu “köyhien ruoaksi” ja liitetty vähemmän vauraaseen aikaan, mutta se ei ole sitä enää. Uskon, että tämä johtuu uusista avatuista keittiöistä ja uusista tavoista valmistaa kaalia.

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu