Tuorejuusto-kesäkurpitsagratiinia ja tomaattisalaattia
Kesäkurpitsagratiini maistuu sellaisenaan kasvisruokana, mutta toimii myös monien ruokien lisukkeena. Raikas tomaattisalaatti keventää mukavasti gratiinia.

Raaka-aineet
Gratiini:
-
Riisi, pitkäjyväinen 0.4 kg
-
Kesäkurpitsa 1.8 kg
-
Keltasipuli 0.4 kg
-
Porkkana 0.4 kg
-
Linssi, punainen 0.3 kg
-
Valkoviini 0.18 l
-
Emmental juustoraaste 0.2 kg
-
Suola ja mustapippuri
Tomaattisalaatti:
-
Tomaatti 0.8 kg
-
Suola ja mustapippuri
Valmistus
-
Gratiini:
- Keitä riisi ohjeen mukaan ja jäähdytä kunnolla. Voit mainiosti käyttää edellisenä päivänä ylijäänyttä riisiä.
- Keitä linssit kypsiksi vedessä.
- Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi ja ripottele päälle hieman suolaa.
- Kuivaa kesäkurpitsasiivut hetken päästä.
- Kypsennä kesäkurpitsat paistamalla pannussa tai paahtamalla kuumassa uunissa.
- Kuullota sipuleita ja porkkanoita pannulla hetken aikaa.
- Lisää valkoviini ja kiehauta.
- Sekoita kaikki ainekset, paitsi kesäkurpitsat ja juustoraaste, keskenään.
- Kasaa uunivuokaan kerroksittain täytettä ja kesäkurpitsaa.
- Laita päällimmäiseksi kesäkurpitsaa ja juustoraastetta.
- Kypsennä uunissa 180 asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes gratiini on saanut kauniin värin.
-
Tomaattisalaatti:
- Sekoita vinegretti ja maustepyreet keskenään.
- Pilko kasvikset.
- Kasaa salaatti kerroksittain ja mausta suolalla sekä pippurilla.
- Valele salaatti yrttivinegretillä.
- Tarjoile gratiinin kera.