Menu

Esittelemme joka kuukausi muutamalla lauseella raaka-aineita, joita voit hyödyntää juuri nyt. Ne voivat olla raaka-aineita, jotka ovat saatavilla vain hetken aikaa tai jotka viihtyvät viileämmissä säilytyspaikoissa ja ovat siksi saatavilla ympäri vuoden. Tässä muutamia, jotka sopivat mielestämme erinomaisesti hyisempään helmikuuhun.  

Sesongissa: Toukokuu

 

Fenkoli

Klassinen, mutta jännittävä ja ennen kaikkea monipuolinen vihannes, jossa on maamaista ja lakritsaista makeutta. Sitä viljellään Ruotsissa, mutta se liittyy vahvasti välimerelliseen ruokaan. Soveltuu kaikkeen kala- ja äyriäisruoista vegaanisiin laatikkoruokiin ja raskaampiin naudanliharuokiin. Raikas maku pääsee oikeuksiinsa raakoina suikaleina ja tarjoiltuna vinegretten tai dippikastikkeen kanssa tai sekoitettuna vihersmoothieisiin. Muista hyödyntää myös lehtiruoti, joka maistuu yhtä hyvältä kuin näyttääkin. Fenkolinsiemenet ovat toinen tärkeä osa tätä monipuolista vihannesta antaen lisää syvyyttä makuun, ja niitä on käytetty pitkään leivän mausteena. Kokeile kuivapaahtaa fenkolinsiemenet koviksi ja käytä niitä tomaatin, kesäkurpitsan, naudanlihan, sitruunan ja valkosipulin kanssa pastan ragu-kastikkeessa.

Lähteet: odla.nu, taffel.se, wikipedia.org, Niki Segnit ”The Flavour Thesarus”

 

Parsa, vihreä ja valkoinen

Tuore parsa on lähes kohtuuttoman hyvää monissa eri muodoissa: paistettuna, grillattuna, suikaloituna, haudutettuna, jopa friteerattuna tai maunantajana jäätelössä ja sipseissä. Mutta kaikkein klassisin parsa-annos on usein myös yksinkertaisin – vihreä parsa keitettyjen kananmunien kanssa. Tai mikset kokeilisi parsakeittoa. Vihreä ja valkoinen parsa sopii loistavasti yhteen pecorino-juuston kanssa risotossa tai papurisotossa, joka valmistetaan mieluiten käyttämällä borlotti-, cannellini- tai valkoisia papuja. Pyöritä parsat ruskistetussa voissa, tarjoile rapeiden vihreiden salaatinlehtien sekä ohuiksi viipaloitujen retiisien kanssa ja saat uuden yksinkertaisen annoksen.

Lähteet: taffel.se, Niki Segnit ”The Flavour Thesarus”

 

Niittysuolaheinä

Niittysuolaheinä löysi tiensä keittiöihin muutama vuosi sitten ja se tarjoaa happamuutta niin salaatteihin, soseisiin kuin maustevoihinkin sekä toimii maukkaana koristeena kaikenlaisissa lämpimissä ruoissa. Sen viljely on helppoa ja se kasvaa vapaasti jopa Pohjois-Ruotsissa. Viljelty versio on kuitenkin maultaan miedompaa ja sitä kutsutaan tarhasuolaheinäksi. Lehdet ovat sekä vihreitä että punaisia, kun taas kukat ovat kirkkaan keltaisia. Jos haluat tehdä helposti hapanta yrttisuolaa niittysuolaheinästä, voit sekoittaa lehdet suolan kanssa ja antaa niiden kuivua uunissa (enintään 50 astetta luukun ollessa auki), hienontaa ne ja varastoida suolan tiiviisti suljettuun purkkiin.

KIRJAVINKKEJÄ: Elin Unnes – ”Herbariet”, ”The Garden Chef” (Phaidon), Jeremy Fox – ”On Vegetables”, Yotam Ottolenghi – ”Simple”

Lähteet: lantliv.com

Sesongissa: Huhtikuu

 

Palsternakka

Palsternakka on lempeä ja miellyttävä raaka-aine, jota on hyvän säilyvyytensä ansiosta saatavilla lähes ympäri vuoden. Se on yhtä hyvää paahdettuna kuin uunijuuston ja pyreen kera. Oikein käsiteltynä sitä voidaan käyttää kampasimpukan tavoin.

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu