Menu

Idättäminen on jännittävää ja tulokset ovat sekä hyviä että käytännöllisiä. Itujen voikin sanoa olevan merkittävä osa monipuolista ruoanlaittoa. Niiden, jotka haluavat idättää vapaasti ravintolan keittiössä, täytyy kuitenkin olla tarkkoja siitä, että he ostavat siemeniä, jotka ovat jäljitettävissä läpi ruokaketjun. Lisäksi työskentelyn tulee olla hygieenistä.

 

Uudet säännökset paremman turvallisuuden takaamiseksi    

Joitakin vuosia sitten EU tiukensi itujen käsittelyä koskevia vaatimuksia. Kolme uutta säännöstä esiteltiin sekä itujen että siementen jäljitysvaatimuksiksi. Lisäksi vaadittiin lupa laitoksille, jotka tuottavat ituja sekä sertifikaatiovaatimukset idättämiseen käytettävien itujen ja siementen tuontiin.

Idätys pienemmässä mittakaavassa    

Ne toimijat, jotka haluavat kasvattaa ituja pienemmässä mittakaavassa esimerkiksi tarjoiltavaksi ravintolassaan, eivät tarvitse lupaa, mutta tuonti- ja jäljitettävyysvaatimukset pätevät myös heihin. Samoin kuinhygieniavaatimukset.

Ole tarkka hygieniasta ja vältä ristikkäiskontaminaatiota siementuotannon ja muiden keittiösi raaka-aineiden kanssa. Käytä puhtaita ruokailuvälineitä ja huolehdi juomaveden puhtaudesta idätysprosessin jokaisessa vaiheessa (pesu, kastelu ja kasvatus sekä työvälineiden ja tarvikkeiden puhdistus ja huuhtelu). Eli toimi samoin, kuten sinun oletetaankin toimivan, kun käsittelet ruokaa keittiössäsi. Oletamme, että ostat siemeniä ja ituja varten tarkoitettuja siemeniä ja palkokasveja. Hyvä vinkki on aloittaa tarkistamalla, mitä elintarviketurvallisuusvirasto suosittelee ituja varten. Onnea!

Haluatko tietää, miten päästä parhaiten alkuun idätyksessä? Klikkaa tästä!

Haluatko nähdä, miten kokkimme Martina näyttää esimerkkiä idätyksestä? Klikkaa tästä!

Haluatko siirtyä suoraan ituresepteihimme? Klikkaa tästä!

 

 

Livsmedelsverket.se, ruokavirasto.fi, foretagare.helsingborg.se

 

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu