Menu

Ottaen huomioon, miten hyvin idut sopivat ilmastoomme täällä auringottomassa pohjoisessa, on outoa, ettemme syö näitä käytännöllisiä pieniä herkkuja enempää. Sillä kaiken muun hyvän lisäksi ne ovat nopeakasvuisia! Kokkimme Martina ei ollut kiinnittänyt paljoakaan huomiota ituihin lähtiessään tähän projektiin, mutta kun hän sai sen päätökseensä, oli lopputuloksena sekä hitusen harmaita hiuksia että jääkaappi täynnä pieniä ja herkullisia hyödykkeitä.

Sprout Out Loud Osa 1

02:09

Sprout Out Loud

01:46

Pääse alkuun idätyksessä


On olemassa useita tapoja idättää, ja yllä olevalla videolla Martina testaa kolmea eri idätysmetodia; siivilällä, lasitölkillä yhdessä harsoliinan kanssa sekä viljelyputken avulla. Suositpa mitä metodia tahansa, muista seuraavat säännöt: älä koskaan aliarvioi siisteyttä, olipa kyseessä sitten kätesi, työvälineesi tai käyttämäsi siemenet. Pese kaikki lasitölkit huolellisesti, ja jos olet epävarma hygienian riittävyydestä, voit tarvittaessa aina desinfioida ne uunissa. Hyvä vinkki on aloittaa tarkistamalla, mitä elintarviketurvallisuusvirasto suosittelee ituja varten. Onnea!

Germinaatio lyhyesti


Jokaisen, joka haluaa uppoutua idätyksen tai itujen maailmaan, on järkevää perehtyä aiheeseen lukemalla asiasta lisää tai toimia seuraavan lyhyen yleiskuvauksen mukaan:

1. Huuhtele
Ennen kuin aloitat idätyksen, on tärkeää huuhdella, huuhdella ja vielä kerran huuhdella siemenet, mutta myöskin käyttää aikaa siivoamalla pois pilaantuneet siemenet ja lika.

2. Liota

Jätä siemenesi, linssisi tai mitkä tahansa valitsemasi idut likoamaan yön yli tai pidemmäksi aikaa. Lue tarkemmin, mikä käytäntö pätee parhaiten käyttämiisi ituihin.

3. Huuhtele taas
Kaada pois liotusvesi ja huuhtele pienet kultahippusi huolellisesti.

4. Siirrä
Nyt on aika aloittaa idättäminen valitsemallasi tavalla (esimerkiksi siivilä, lasitölkki tai idätysteline). Tässä vaiheessa on tärkeää, että vesi pääsee valumaan ja että tölkki/siivilä on asetettu sillä tavoin, että vesi virtaa ulos ja että itusi eivät pääse kosketuksiin ulos virtaavan veden kanssa. Jos idätät siivilässä, aseta kostea ohut liina itujen päälle. Se, mihin asetat itusi, on makuasia. Valonlähde vaikuttaa nimittäin itujen makuun. Yksi nyrkkisääntö on kuitenkin, että niiden ei tulisi koskaan seistä suorassa auringonvalossa.

5. Huuhtele taas

Taasko? Kyllä, taas. Ainakin jonkin verran. Useimmat siemenet tulee pitää kosteutettuna niin kauan, kunnes niissä alkaa näkymään pieni häntä. tämä tarkoittaa, että niitä tulee huuhdella vähintään kaksi kertaa päivässä. Voit käyttää myös suihkupulloa pitääksesi idut kosteina. Sitten, kun iduillasi on häntä, älä kastele niitä ennen kuin ne ovat imeneet itseensä kaiken veden. Mutta muista: eri siemenillä on eri hoito-ohjeet. Hanki kirja, jos suunnitelmissasi on tulla mestari-idättäjäksi ja näin saat myös tietää, mikä idätystapa on parhain omalle suosikkisiemenellesi!

PS. Karvaa purkissa? Älä panikoi. Se on luultavasti fibrilliä (kutsutaan myös juurikarvaksi) ja on erittäin tavallista idätyksessä.

6. Nosta, syö ja nauti!

Itujen kasvatuksessa kärsivällisyys ei aina ole hyve. Eli älä anna itujen kasvaa liian pitkiksi. Kun olet korjannut ne, tarjoa ne mahdollisimman nopeasti. Toki idut voidaan säilöä myös jääkaappiin. Martinan jääkaapissa on 4 astetta ja hänen itunsa säilyivät siellä hyvin (pakattuina lasilaatikkoon rei’itetyssä muovikelmussa) useita päiviä. Käytä silmiäsi, nenääsi ja makunystyröitäsi seurataksesi itujesi tilaa.

 

HUOM!


Idätettyjen kidneypapujen tulisi antaa vetäytyä ainakin 10 minuuttia ennen kuin syöt ne. Tämä koskee kaikkia kuivattuja papuja, erityisesti isompia sellaisia, kuten kikherneitä.

Viisi nopeaa kysymystä Martinan kanssa

Siivilä, tölkki vai teline?
- Siivilä

Suosikkisi iduista?
- Idätetyt adsukipavut. Ne maistuvat aivan hasselpähkinöiltä, jotka olet poiminut suoraan puista. 

Suurin ahaa-elämys sen jälkeen, kun olit idättänyt itse? 
- Että idut maistuvat aivan erilaiselta kuin kaupasta ostettuna. Kuka haluaa ostaa kurkkua ja tomaattia keskellä talvea, kun nämä ja kaali ovat 100 kertaa maukkaampia?

Paras vinkki aloittelijalle? 
- Älä osta sekoituksia ennen kuin tiedät, mistä tykkäät, vaan idätä eri lajikkeet erillään toisistaan. Äläkä lähde reissuun ilman, että olet antanut vastuun iduistasi jollekulle, johon luotat.

 

Lähteet: sproutly.se, Groddar, skott & mikrogrönt av Lina Wallentinsson, Future 50 Foods Report

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu