Menu

Trendiä määrittelevät menetelmät

Ruokahävikin vähentäminen on korkealla asialistalla hallituksilla, kansalaisjärjestöillä ja yhä enenevässä määrin myös kuluttajilla. Kukaan ei tunne oloansa hyväksi sen tosiasian edessä, että 30% ihmisten syötäväksi valmistetusta ruoasta jää syömättä. Kuitenkin ammattikeittiöille ruoan hukkaaminen on kaiken muun edellä suora tuloksen menetys ja siksi kriittinen liiketoiminnan huolenaihe.

Jos olet kokki ja etsit käytännön menetelmiä raaka-aineiden käyttöön ”juuresta latvaan”, tässä artikkelissa on läpileikkaus tämän ruokatrendin mauista, muodoista ja resepteistä. Lataa Trendikkäät Menut -raporttimme ja lue tarkemmin Vähähävikkisistä menuista sekä kahdesta muusta ajankohtaisesta ruokatrendistä Pohjoismaissa.

Miksi tämä trendi on ruokalistalla?

Tunnistamme ruokahävikin torjunnan mahdollisuutena keittiömestareille ja ruoka-alan ammattilaisille hyödyntää älykkäästi raaka-aineita ja resursseja, saada ruoka riittämään pidempään ja tarjota ruokailijoille syy tuntea olonsa hyväksi ulkona syödessään.

Vähähävikkiset Menut -trendi tarjoaa konreettisia esimerkkejä, miten vähennät ruokajätettä ravintolassasi ja miten hyödynnät koko raaka-aineen ruokalistallasi ”päästä-häntään” asti. Lataa raportti ja hyödynnä tämän trendin vinkit ja tekniikat jo huomisesta alkaen!

Vähähävikkisten menujen maut

Raporttimme ehdottaa siirtymistä tuotteen hyödyntämisessä "päästä pyrstöön" ja "juuresta latvaan", samoin kuin perinteisten säilöntämenetelmien käyttämistä varmistaaksesi kustannustehokkaan ruokalistan ja vaikuttaakseesi paremmin siihen, kuinka paljon ruokaa päätyy roskakoriin. Lue lisää mauista ja tekniikoista Trendikkäät Menut -raportistamme.

Trendikeskustelu asiantuntijamme kanssa

Miten suunnitella menu, joka minimoi ruokahävikin ja tarjoaa silti erinomaisen maun?

Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Valmistettujen ruokien parasta ennen -päivämäärää on syytä jatkuvasti tarkkailla
  • Valmista kastikkeiden pohjia, kastikkeita, salsaa ja muita erilaisia tuotteita, joita voi käyttää monissa ruokalajeissa yhden sijaan.
  • Seuraa ruokatrendejä, jotta koko menu myy, eikä vain muutamia annoksia ja loput menevät hukkaan.

Voisitko antaa esimerkkejä raaka-aineista, jotka yleisensä jätetään vähemmälle huomiolle, mutta joita voidaan luovasti käyttää hävikin minimoimiseksi?

Useita tuotteita voidaan käyttää minimoimaan hävikkiä verrattuna siihen, miten ihmiset ovat tottuneet. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Parsakaalin varsi, se voidaan leikata ja käyttää.
  • Paprika voidaan leikata puoliksi ja poistaa käsin varsi ja siemenet ilman ylimääräistä hävikkiä.
  • Perunan kuoria voidaan paistaa uppopaistimessa ja käyttää koristeena tai sipseinä.

Voisitko tarjota esimerkin ruokalajista, joissa käytetään koko tuote (juuresta latvaan, nenästä häntään -metodilla) ja joka maistuu hyvältä?

Esimerkkinä vaikkapa lohi. Se fileoidaan ensin, sitten keitetään liemi ruodoista ja päästä. Keittämisen jälkeen poistetaan lihan jäänteet ruodoista ja ruodot ajetaan tehosekoittimessa vähän liemen kera. Siivilöidään massa ja lisätään se takaisin keitettyyn liemeen. Näin minimoidaan tuotteesta tuleva hävikki.

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu