Menu

Samalla kun lounas- ja päivällisvieraat muuttuvat entistä tietoisemmiksi siitä, mitä he suuhunsa pistävät, ruokalistalla on entistä tärkeämpää olla terveellisiä aterioita. Teoriassa se on helppoa, sillä on olemassa monia sekä hyvältä maistuvia että hauskoja vaihtoehtoja, mutta käytännössä juuri vaihtoehtojen runsaus tekee tästä hankalaa. Täältä löydät kolme vinkkiä viidestä terveellisestä teemasta. Olkaapa hyvät!

Kolme tapaa maksimoida terveys kaalin avulla 

Kenellekään ei ole tainnut jäädä epäselväksi, että kaali on muuttunut tylsästä vanhasta perustuotteesta kasvisosaston trendikkäimmäksi asukkaaksi. Kulttimaineen sai kaaleista ensimmäisenä lehtikaali, sitä seurasivat kukkakaali, punakaali, valkokaali ja muut kaalilajikkeet. Me ymmärrämme miksi. Kaali on nimittäin todellinen terveyspommi.

Kun on kyse kaalista, sen hyötyjen listasta voi tulla pitkä: useimmat kaalilajit sisältävät runsaasti rautaa, beetakaroteenia, kalsiumia, kuituja, c-vitamiinia ja erilaisia antioksidantteja. Parsakaali, lehtikaali ja ruusukaali ovat lisäksi luotettavia kaliumin ja foolihapon lähteitä. Ja aivan kuin tässä ei olisi tarpeeksi, kaali on 1. ystävällinen lompakolle ja 2. keittiön todellinen moniottelija. Sillä mikä muu raaka-aine maistuisi yhtä hyvältä riippumatta siitä, onko se on raaka, keitetty, grillattu, höyrytetty, hapatettu, paistettu, muhennettu tai jotain aivan muuta? Tässä kolme reseptiä, joissa on käytetty trendikästä, terveellistä ja maukasta kaalia. Olkaapa hyvät!

Lehtikaali-bataatticurry Jamaica

Siirry reseptiin!

Kuubalainen papu-lehtikaalikeitto

Siirry reseptiin!

resepti kaali

Vuohenjuusto-lehtikaalisalaattia ja kanelivinegrettiä

Siirry reseptiin!

 

Kolme gluteenitonta kultakaivosta

Monet suurimot, siemenet ja jyvät (tämä on varsinainen viidakko, monet näistä ovat jopa yrttejä) ovat upeita kuidun, proteiinin ja muiden ravintoaineiden lähteitä, ja terveellisiä ja samalla usein gluteenittomia vaihtoehtoja riisille ja pastalle. Mutta samalla kun valinnanvaihtoehdot lisääntyvät, myös valitsemisesta tulee vaikeaa. Täältä löydät kolme gluteenitonta kultakaivosta. 
     
  

Durra

Durra

Durra tai kirjodurra on itse asiassa maailman viidenneksi viljellyin viljalaji. Sen maku on mieto ja hieman pähkinäinen, minkä ansiosta se sopii hyvin moniin maistuviin yhteyksiin. Durra on luontaisesti gluteeniton, mutta älä unohda tarkistaa sitä juuri sinun toimittajaltasi. 

Hirssi

Hirssi

Täydellisen luontaisesti gluteenittoman vaihtoehdon kuskusille löydät ikivanhasta viljalajikkeesta hirssistä. Sen hieman pähkinäinen maku sopii monenlaisiin aterioihin kuten pihveihin, gratiineihin ja keittoihin. 

Amarantti

Amarantti

Runsaasti proteiinia sisältävä amarantti toimii yhtä hyvin riisin tai pastan korvaajana kuin durra, mutta fakta on se, että se muodostaa hyvän pohjan padoille, kasvispihveille, leivälle ja smoothieille. 

 

Kolme vihreää asiaa, jotka toimivat mielellään ”lihana”

Kasvikunnan proteiinit liittyvät läheisesti moniin positiiviin vaikutuksiin sekä meille ihmisille että planeetallemme. Mutta kun vaihdat kasviproteiinit johonkin, joka sekä muistuttaa että näyttää lihalta, tarvitset tietoa siitä, miten kasvisten ja muiden kasviperäisten ainesosien koostumus yhdistetään lihan korvikkeen koostumukseen. Tässä on kolme hyvää ja yksinkertaista vinkkiä. 
   
 

Kvinoa pavut

Kvinoa & pavut lihamurekkeen sijaan

Kun papuseokseen sekoittaa hieman kvinoaa, saat hyvän massan, kun haluat hyvältä maistuvan korvikkeen hampurilaispihville tai tacolihalle. 

Seitan

Seitan broilerin sijaan 

Paneroi, paista ja käännä seitan ihanassa chipotle-hunajassa, niin saat kasviperäisen kloonin tavallisille kananugeteille. 

Nyhtöjakkihedelmä

Nyhtöjakkihedelmä nyhtöpossun sijaan 

Jakkihedelmää voidaan sanoa keittiön kameleontiksi. Jos haluat käyttää sitä hedelmänä, se on hedelmäinen. Jos haluat mieluummin käyttää sitä kasviksena, se käyttäytyy kasviksena ja jos haluat sen korvaavan lihan, sekin onnistuu. Jos jakkihedelmä keitetään kypsäksi, sen koostumus muuttuu nimittäin erittäin paljon pulled porkia, eli nyhtöpossua muistuttavaksi.

Kolme vinkkiä, miten vähentää suolapitoisuutta mausta tinkimättä

Hiven suolaa maistuu hyvältä, mutta se ei ole aina kovin terveellistä. Yksi tapa muuttaa menyitäsi hieman terveellisimmiksi, on yksinkertaisesti pyrkiä vähentämään annosten suolapitoisuutta. Miten se sitten onnistuu? No, esimerkiksi näin: 

Yrttejä sitrusta

Lisää runsaasti yrttejä ja sitrusta

Tuoreet mausteet ja yritit tekevät ihmeitä, kun puhutaan vähäsuolaisuuden peittämisestä. Sama koskee myös sitrusta, joka vahvistaa hienosti annoksen muita makuja.

Fermentoidut mausteet

Fermentoi enemmän

Fermentoidut mausteet, kuten kalakastike, voivat tehdä ihmeitä joillekin ruokalajeille tuomalla niihin sekä umamia että suolaisuutta.

Mausteet

Tehosta muita makuja

Tuliset ja mausteiset yhdistelmät yhdessä happamien sävyjen kanssa saavat usein aikaan sen, että voit vähentää suolaisuutta vaivihkaa. 

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu