Menu

1. Support your locals!

 

  • Paikalliset jyvät. Riisin ja pastan sijaan, jotka täytyy kuljettaa kaukaa, käytä pohjoismaisia jyviä, kuten kokojyvää, kauraa, vehnää ja papupastaa. Voit myös raastaa kukkakaalta tai parsakaalta ja käyttää sitä riisin sijaan. Tai miksi et ottaisi esiin vihannessorvia ja tekisi porkkanoista spagettia? Friteeratut ja sorvatut porkkanat salvialla ja katajanmarjoilla sopivat täydellisesti hirvenlihan, savustetun tempehin ja pohjoismaisten herneiden tai NoChicken Chunks -soijapalojen kanssa nautittuna.
  • Paikalliset toimittajat. Tänä päivänä maanviljelijät ja toimittajat ovat vain yhden haun päässä. Etsi internetistä paikallisia toimittajia alueeltasi, ja vaikka pyörittäisit suurempaa liiketoimintaa, sinulla voi olla mahdollisuus tehdä pienemmät tilauksesi paikallisesti.

2. Vähennä hävikkiä

  • Pienennä annoksia. Seuraa annoskokoja: palaavatko lautaset ylijääneillä perunoilla? Syövätkö asiakkaat vain puolet salaatista? Täydellistä – sitten tiedät täsmälleen missä ja miten voit pienentää annoksiasi. Toisaalta voit muuttaa menua niin, että asiakkaat voivat tilata proteiinin tai lisukkeet erikseen. Tai voit tarjoilla menun, joka sisältää ainoastaan pieniä ruoka-annoksia. Jos seurue voi yhdistää ruokakokemuksensa, on ylijäämän riski pienempi. Yleensä ei tilata sellaista, jota ei haluta syödä.
  • Hyödynnä ylijäämiä. Lisää juustonkuoria liemiin, fondeihin, patoihin ja risottoihin. Leivo tai paista perunankuoret, sekoita herneenvarret yrttiöljyihin ja parsakaalin varret samettisiin keittoihin. Löytyykö sinulta syötäviä naatteja tai kukkakaalin lehtiä varastostasi? Käytä niitä salaateissa tai pestoissa tai tehdäksesi jauheliha-annoksista runsaampia. Ylijäämät ovat yksinkertaisesti uusi ruokakomerosi!

3. Hahmota kokonaiskuva

 

  • Sisäisesti. Kestävyys tarkoittaa yhtä lailla hyviä olosuhteita sekä planeetalle että kollegoillemme ja kanssaihmisillemme. Ovatko henkilökunnan olosuhteet parhaimmat mahdolliset vai tuleeko ne käydä tarkemmin läpi? Voitko suunnitella resurssienkäytön siten, että henkilökunta, budjetti ja ilmasto hyötyy siitä? Joissakin tapauksissa se voi olla niinkin yksinkertaista, että käytät valmiita tuotteita sen sijaan, että tekisit kaiken alusta saakka itse.
  • Ulkoisesti. Käy läpi varastosi. Ovatko take away -pakkaukset, pussit, astiat, lautasliinat ja muut pienet ja hyvät asiat kestäviä? Onko take away -palvelu, jota käytät moottoriajoneuvoihin perustuva vai toimitetaanko ruoka polkupyörillä? Työskenteleekö take-away -yritys itse kestävästi ja onko heillä hyvä henkilöstöpolitiikka? Valitse parhain mahdollinen valinta. Se maksaa itsensä takaisin pitkällä tähtäimellä ja on varmasti asia, jota myös asiakkaasi arvostavat.

4. Toimi proteiiniystävällisesti

5 vinkkiä kasvispohjaiseen ruokalistaan

00:00

  • Vähennä punaista lihaa. Valitse ekomerkittyä kalaa, siipikarjaa ja ennen kaikkea pohjoismaista riistalihaa. Vähennä lehmänmaitotuotteiden käyttöä ja käytä kypsytettyä lehmänjuustoa erityislaatuisena herkkuna: keskity laatuun määrän sijaan.
  • Valmista kasvipohjaista! Pohjoismaisia papuja, herneitä ja linssejä voidaan käyttää kaikessa aina gratiineista jauhelihaan ja salaatteihin, voileipiin ja keittoihin. Ja ethän unohda kaikkia uusia vegaanituotteita! Vihreän proteiinin valitseminen on yleistynyt, mikä tarkoittaa sitä, että asiakkaat olettavat tänä päivänä menussa olevan hyviä kasvisannoksia. Muutamilla järkevillä tuotteilla voit tehdä menusta monipuolisemman suuremmalle määrälle asiakkaita heti alusta lähtien. Käytä esimerkiksi HELLMANN´S Vegaanimajoneesia perinteisen majoneesin sijaan tai NoMince-soijapaloja perinteisen jauhelihan sijaan. On myös fiksua korvata lehmänmaitotuotteet kasvipohjaisilla tuotteilla, koska silloin et tavoita pelkästään niitä, jotka syövät vihreästi, vaan myös asiakkaat, joilla on laktoosi-intoleranssi ja maitoproteiiniallergia.

5. Valitse sesongissa olevia raaka-aineita

Jos valitset paikallisia sesongissa olevia raaka-aineita, teet kestävän, taloudellisen ja maultaan järkevän valinnan. Mutta kasviksissa, jotka voit säilöä talveksi, on myös suurta arvoa. Pidentääksesi sesonkia käytä erilaisia säilöntämenetelmiä, kuten etikkasäilöntää, konfiteerausta ja kuivausta.

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu