Menu

Pohjoisamerikkalainen keittiö yhdistetään usein pikaruokaan, vaikka mikään muu mantere ei ole ottanut vastaan yhtä paljon maahanmuuttajia ja saanut keittiöönsä vaikutteita maailman kaikista kolkista. Uusi amerikkalainen keittiö nostaa kunniaan perinteiset ruoanlaittotavat.

 

Kun mainitsee amerikkalaisen ruoan, monelle tulee todennäköisesti mieleen pikaruoka. On toki totta, että juustohampurilaisen, tacoja tai pizza slicen saa Yhdysvalloissa melkein mistä tahansa ruokapaikasta vuorokauden ympäri. Pohjois-Amerikan mantereella valmistetaan kuitenkin paljon myös muuta ruokaa. Viime vuosikymmenien aikana keittiömestarit ovat alkaneet hyödyntää tuoreita aineksia ja omaksuneet uudelleen sitä käsityöosaamista, joka lähes katosi pikaruokakulttuurin yleistyessä.

Nuori kansakunta

Verrattuna moniin niihin keittiöihin, joihin olemme tutustuneet maailmanympärimatkamme aikana, amerikkalainen keittiö on suhteellisen nuori. Ensimmäinen amerikkalainen keittokirja julkaistiin niinkin myöhään kuin vuonna 1796. Nykyään amerikkalainen keittiö yhdistelee eri aineksia enemmän kuin mikään muu suurista maailmankeittiöistä. Tämä johtuu siitä, että Pohjois-Amerikan ovat pitkälti asuttaneet suhteellisen vähän aikaa sitten saapuneet maahanmuuttajat. Vakiintuneen ja perinteikkään amerikkalaisen ruokakulttuurin puuttuessa monet maahanmuuttajaryhmistä säilyttivät kotimaansa ruokaperinteet. Tämä selittää myös sitä, miksi Pohjois-Amerikan mantereella on helppoa saada syödäkseen täysin autenttista ruokaa lähes mistä maailman maasta tahansa.

 

 

Ota talteen kaikki Makumatkan reseptit

Ota talteen kaikki Makumatkan reseptit

Makumatka maailman ympäri reseptiesite

Lataa reseptit tästä

 

 

Uusvanha amerikkalainen keittiö

Siinä missä Pohjoismaissa on viime aikoina alettu laittaa perinteisiä ruokia uusilla ja kokeellisilla tavoilla, amerikkalainen keittiö on siirtynyt lähes täysin päinvastaiseen suuntaan. Uusi amerikkalainen keittiö nostaa kunniaan perinteiset ja käsityöhön pohjautuvat ruoanlaittotavat. Tämä kehitys, joka usein tyrmätään hipster-ilmiönä, voidaan ehkä nähdä vastareaktiona sille, että Pohjois-Amerikka johti pitkään teollisesti valmistettujen elintarvikkeiden kehitystä.

 

Mikä on tyypillistä pohjoisamerikkalaista?

Jos jaksaa etsiä monikansallisten ruokaketjujen takaa, nykyään on vaikea puhua ”tyypillisestä amerikkalaisesta ruoasta” tai ”tyypillisistä pohjoisamerikkalaisista aineksista”. Pohjoisamerikkalainen keittiö on hyvin monipuolinen, vaikka kansan syvät rivit edelleen vannovatkin lihan ja hiilihydraattipommien, kuten perunoiden, leivän ja sokerin, nimeen.

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu