Menu

Ottaen huomioon, että Afrikka on toiseksi suurin maanosa, on yllättävää, että Pohjoismaissa ei syödä tämän enempää afrikkalaista ruokaa. Jos emme ota huomioon Pohjois-Afrikkaa, jonka ruokakulttuuri muistuttaa pitkälti Lähi-idän keittiötä, meille asti on rantautunut vain muutamia reseptejä Afrikan mantereelta. Me aiomme muuttaa tämän!

 

Afrikka ei ole pelkästään ihmiskunnan kehto, vaan siellä syntyi myös täysin uudenlainen ruokakonsepti noin 500 000 vuotta sitten: lämmin ruoka. Tutkijat uskovat, että joku yksinkertaisesti pudotti lihanpalan leirinuotioon, jolloin huomattiin, että lihaa oli helpompi pureskella ja että se maistui paremmalta. Afrikkalainen keittiö on siis maailman vanhin. Miksi meillä Suomessa syödään sitten niin vähän afrikkalaista ruokaa? Lähde mukaamme ruokamatkalle Afrikkaan.

 

Monipuolisuuden kirjoa

Afrikan 55 maassa puhutaan yli 800:aa kieltä. Lisäksi Afrikka on kooltaan yhtä suuri kuin Yhdysvallat, Kiina ja iso osa Eurooppaa yhteensä, joten on helppoa ymmärtää, miksi afrikkalaisissa ruokalajeissa on niin paljon valinnanvaraa. Afrikkalainen keittiö ei myöskään ole muuttunut yhtä paljon siirtomaavallan aikana kuin esimerkiksi Etelä-Amerikan keittiö, ja paikallista vaihtelua on paljon. Joskus joen ylittäminen riittää siihen, että ruoka maistuu aivan erilaiselta.

 

Ota talteen kaikki Makumatkan reseptit

Ota talteen kaikki Makumatkan reseptit

Makumatka maailman ympäri reseptiesite

Lataa reseptit tästä

Neljä pääaluetta

Paikallisuudestaan huolimatta afrikkalainen keittiö voidaan jakaa neljään pääalueeseen. Afrikan pohjoisosissa eli Saharasta pohjoiseen keittiö muistuttaa paljon Lähi-idän keittiötä. Pääasiallinen proteiininlähde on lampaanliha, ja pöydässä on usein kuskusia ja erilaisia tagine- eli pataruokia. Länsi-Afrikkaan kuuluu 17 maata, ja painopiste on tärkkelyspitoisessa ruoassa, joka usein tarjoillaan voimakkaasti maustettujen muhennosten kanssa, joihin käytetään kalaa, kanaa tai riistaa. Myös Afrikan itäosissa syödään paljon tärkkelyspitoista ruokaa, kuten juureksia sekä maissi- ja hirssipuuroa, ja proteiinia syödään vain vähän. Lihapatoja ja aromaattisia curryruokia syödään usein vain juhlissa ja pyhäpäivinä. Karja on vaurauden merkki, minkä vuoksi lehmistä hyödynnetään yleensä maito (ja joskus veri) lihaksi teurastamisen sijasta. Etelä-Afrikan keittiötä kutsutaan usein sateenkaarikeittiöksi, koska se on sekoitus afrikkalaista, eurooppalaista ja aasialaista ruoanlaittoa. Grillattu ja kuivattu liha, hapatettu maito ja olut ovat sille tyypillisimpiä ruokia. Yksi asia on joka tapauksessa varmaa: Afrikan jättimanner tarjoaa ruokaa jokaiseen makuun.

Cape Malay mausteseos

Cape Malay mausteseos

01:01

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu