Menu

Et todellakaan halua nosta annoksiesi hintoja etkä tarjoilla asiakkaillesi jotain, minkä he kokevat aiempaa huonommaksi. Mutta mitäs teet, kun raaka-aineiden hinnat nousevat vauhdilla ja asiakkaiden ostovoima laskee samalla? Tässä saat hyviä vinkkejä kokeiltamme Martina Danielsenilta ja Magnus Rydbergiltä.

1. Ota vaaka esiin!

Koskaan ei liene tuntunut tärkeämmältä tarkkailla keittiöstä lähtevällä lautasella olevien tavaroiden painoa! Kerro henkilökunnallesi raaka-aineiden löysäkätisen jakelun vaikutuksesta talouteen, sillä he eivät ehkä ajattele sitä, elleivät he käsittele rahaa.

Ole myös erityisen tarkka ottaessasi vastaan toimituksia. Tarkista rahtikirjasta, että kaikki on mukana ja tee pistokokeita vaa’alla. Kuka haluaisi maksaa kolmesta kilosta saadessaan todellisuudessa vain kaksi? Lopuksi – harkitse kohtuullisen annoksen kokoa. Tutki palautettuja lautasia ja ryhdy toimiin sen perusteella. Ruokahävikkiä pienentämällä teet samalla palveluksen luontoäidille.

2. Etsi oikoteitä!

Oletko vaihtanut pakasteisiin sen minkä voit? Jos et – kokeile sitä! Pakastekalan ja -vihannesten laatu on nykyisin hyvä. Tarvitsetko meijerikermaa, vai voitko vaihtaa halvempaan vaihtoehtoon ilman että vieraasi närkästyvät? Palauta mieleesi ruoanlaitto-osaamisesi ja kokeile. Muistathan, että oikotiet edellyttävät sekä tietoa että kykyä arvioida tulosta.

Haluatko tietää, mitkä valikoimamme tuotteet tarjoavat maukkaita oikoteitä? Napsauta tästä!

3. Työskentele entistäkin sesonkipainotteisemmin!

Tiedämme ravintoloita, joissa ei ole tarjoiltu ainuttakaan tomaattia kuukausiin. Paitsi että se on fiksua talouden kannalta, se on viisasta, sillä nyt ei ole ollut tomaattien aika. Sesonkipainoinen työskentely on siis tärkeää heille, jotka haluavat auttaa keittiön kassaa. Ovatko tomaatit halpoja? Anna palaa! Onko nyt parsakausi? Siitä vaan, mutta muista poistaa kaikki tomaatti- ja parsa-ateriat ennen kuin raaka-aine kallistuu jälleen. Kulje edellä.

4. Täydennä ja venytä 50/50-metodilla!

Lisää liharuokiesi proteiinipitoisuutta halvoilla palkokasveilla! Muista kuitenkin, että asiakkaillesi kylläisyyden tunteen antavan proteiinipitoisuuden ylläpito vaatii sinulta vähän enemmän työtä.

5. Tarjoa lisävalintoja!

Haluatko tämän kanssa ranskalaisia? Lisätäytteitä, isompi annos, täysjyväpohja pitsaan tai kenties erityisen täyttävä täysjyväpasta pastaruokaasi? On useita tapoja saada asiakkaasi käyttämään vähän enemmän rahaa, eikä se yleensä aiheuta sinulle paljoakaan lisätyötä.

6. Käytä uusia leikkuuosia!

Masentuvatko vieraasi, jos poistat ruokalistalta häränfileen, tai tulevatko he vain bearnaisen vuoksi? Jos vastaus on että ei, he eivät masennu, sinun kannattaa ehkä vaihtaa käyttämiäsi ruhonosia. Jos vastaus on kyllä käytä samaa ruhonosaa sekä etu- että pääruokaan vähentääksesi riskiäsi joutua heittämään pois kallista lihaa. Mikset tekisi eturuoaksi carpaccion tai tartarin ja pääruoaksi Biff Rydbergin tai härän tournedosin? Sama sävelkulku pätee tietysti myös tuoreeseen kalaan.

7. Pidä silmällä keittiötunteja ja poista turhia työvaiheita!

Tehdäänkö keittiössänne usein ylitöitä? Koska ylityötunnit ovat kalliita, eivätkä työntekijäsi kenties aina arvosta niitä, on syytä analysoida, miksei aika riitä. Onko ruokalista liian monimutkainen? Onko sinulla liian vähän henkilökuntaa? Sisältävätkö ruokasi liian monia työvaiheita? Missä kohtaa prosessia voit toteuttaa aikaa säästäviä ratkaisuja? Joudutteko silppuamaan sipulit itse, vai tuleeko valmiiksi silputun ostaminen jopa halvemmaksi? Onko sinun pakko tehdä majoneesisi ja fondisi itse, vai tuottavatko HELLMANN’S Real Majoneesi , Knorr Professional FOND ja DEMI GLACE yhtä hyvän tuloksen? Kokeile, maista ja laske!

8. Tee inventaario useammin!

Nyt on tarpeellista inventoida aiempaa useammin, mielellään kerran kuukaudessa, jotta tietäisit, mitä tulee sisään ja mitä menee ulos. Ota avuksi valmiit mallit ja ohjelmistot.

Tämä artikkeli julkaistiin toukokuussa 2023.

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu