
Onko porkkana ympäristöfiksu raaka-aine? Onko riisi parempi vaihtoehto kuin pasta vai päinvastoin? Täältä löydät vastauksen kysymyksiin, joita et ehkä tiennyt kaipaavasi, mutta jotka on hyvä olla hallussa tai käsillä tilauksia tehtäessä.




Kasvikset

Tuoreet herkkusienet: kotimaiset.
Palsternakka
Valkokaali
Porkkana
Punajuuri
Lanttu
Punakaali

Avokado: parhaimmillaan lokakuusta huhtikuuhun, Välimeren alueelta.
Paprika: parhaimmillaan elokuusta maaliskuuhun, Välimeren alueelta.
Uuniperuna: tuodaan usein Englannista. Valitse mieluummin suuria kotimaisia.
Tomaatti: kasvatettu avomaalla.

Salaatti: kasvatetaan kasvihuoneessa.
Tomaatti: kasvihuoneesta.

Hedelmät

Kotimaiset päärynät: syyskuusta tammikuuhun.
Kotimaiset mansikat: kesällä.
Kotimaiset vadelmat: kesällä.
Kotimaiset luumut: parhaimmillaan syyskuusta lokakuuhun.
Kotimaiset omenat

Appelsiini: parhaimmillaan lokukuusta toukokuuhun.
Viinirypäleet: parhaimmillaan heinäkuusta joulukuuhun.
Kiivi: parhaimmillaan joulukuusta huhtikuuhun.
Persikka: parhaimmillaan kesäkuusta syyskuuhun.
Mandariini/klementiini: parhaimmillaan syyskuusta huhtikuuhun.

Papaija: tuodaan usein lentokoneella Afrikasta.
Mango: tuodaan usein lentokoneella Afrikasta.
Ananaskirsikka: tuodaan usein lentokoneella Etelä-Amerikasta.
Passionhedelmä: tuodaan usein lentokoneella Keniasta.

Lihat

Kotimainen riista: esimerkiksi poro, hirvi, villisika tai metsäkauris.

Kanat: kanat aiheuttavat vähän metaanipäästöjä. Valitse mieluiten kotimaista kanaa.
Sianliha: huonompi kuin lintu, mutta parempi kuin naudanliha.
Lammas: valitse mieluiten kotimaista ja luonnonlaitumilla laiduntanutta.

Naudanliha: nautaeläimet aiheuttavat runsaasti metaanipäästöjä. Lisäksi ne syövät väkirehua, joka koostuu usein soijaproteiinista. Soijapapujen kasvatukseen ja kuljetukseen käytetään paljon fossiilisia polttoaineita. Jos valitset naudanlihaa, valitse mieluiten kotimaista ja luonnonlaitumilla laiduntanutta.

Kalat & äyriäiset

Kuha/ahven: kotimaista.
Simpukat
Silakka/silli
Turska: valitse mieluiten MSC-sertifioitua.
Seiti: valitse mieluiten MSC-sertifioitua.

Makrilli: valitse mieluiten mahdollisimman läheltä pyydettyä.
Haimonni/pangasius: ekologisesti kestävistä kalanviljelylaitoksista.
Katkaravut

Ruijanpallas
Lohi: kalanviljely kuluttaa paljon energiaa. Kalanrehu täytyy kuljettaa laitokseen.
Trooppiset katkaravut: trooppisten katkarapujen viljely kuluttaa paljon energiaa.
Turska: turskakannat ovat pieniä. Kalastuslaivojen täytyy lähteä kauas merelle.

Maitotuotteet ja kananmunat

Kananmuna: kanat aiheuttavat vähän metaanipäästöjä.

Maito
Jogurtti
Jäätelö: lypsylehmät tuottavat paljon metaanipäästöjä.

Kova juusto: juusto on pahempi kuin maito, koska juuston valmistukseen tarvitaan paljon maitoa.

Peruselintarvikkeet

Peruna: kotimainen.
Kokojyvävehnä
Ohrasuurimot

Pasta: valmistetaan durumvehnästä, joka ei kasva Suomessa. Valitse mieluummin peruna.
Bulgur: valmistetaan myös durumvehnästä, joka tuodaan Espanjasta tai Turkista.

Riisi: tuodaan Aasiasta. Riisiviljelmiltä vapautuu ilmakehään metaania.