Menu

Onko porkkana ympäristöfiksu raaka-aine? Onko riisi parempi vaihtoehto kuin pasta vai päinvastoin? Täältä löydät vastauksen kysymyksiin, joita et ehkä tiennyt kaipaavasi, mutta jotka on hyvä olla hallussa tai käsillä tilauksia tehtäessä.

Alt Image Text
Alt Image Text
Alt Image Text

Kasvikset

Tuoreet herkkusienet: kotimaiset.

Palsternakka

Valkokaali

Porkkana

Punajuuri

Lanttu

Punakaali

 

Avokado: parhaimmillaan lokakuusta huhtikuuhun, Välimeren alueelta.

Paprika: parhaimmillaan elokuusta maaliskuuhun, Välimeren alueelta.

Uuniperuna: tuodaan usein Englannista. Valitse mieluummin suuria kotimaisia.

Tomaatti: kasvatettu avomaalla.

Salaatti: kasvatetaan kasvihuoneessa.

Tomaatti: kasvihuoneesta.

Hedelmät

Kotimaiset päärynät: syyskuusta tammikuuhun.

Kotimaiset mansikat: kesällä.

Kotimaiset vadelmat: kesällä.

Kotimaiset luumut: parhaimmillaan syyskuusta lokakuuhun.

Kotimaiset omenat

Appelsiini: parhaimmillaan lokukuusta toukokuuhun.  

Viinirypäleet: parhaimmillaan heinäkuusta joulukuuhun.

Kiivi: parhaimmillaan joulukuusta huhtikuuhun.

Persikka: parhaimmillaan kesäkuusta syyskuuhun.

Mandariini/klementiini: parhaimmillaan syyskuusta huhtikuuhun.

 

Papaija: tuodaan usein lentokoneella Afrikasta. 

Mango: tuodaan usein lentokoneella Afrikasta.

Ananaskirsikka: tuodaan usein lentokoneella Etelä-Amerikasta.

Passionhedelmä: tuodaan usein lentokoneella Keniasta.

Lihat

Kotimainen riista: esimerkiksi poro, hirvi, villisika tai metsäkauris.

Kanat: kanat aiheuttavat vähän metaanipäästöjä. Valitse mieluiten kotimaista kanaa.

Sianliha: huonompi kuin lintu, mutta parempi kuin naudanliha.

Lammas: valitse mieluiten kotimaista ja luonnonlaitumilla laiduntanutta.

Naudanliha: nautaeläimet aiheuttavat runsaasti metaanipäästöjä. Lisäksi ne syövät väkirehua, joka koostuu usein soijaproteiinista. Soijapapujen kasvatukseen ja kuljetukseen käytetään paljon fossiilisia polttoaineita. Jos valitset naudanlihaa, valitse mieluiten kotimaista ja luonnonlaitumilla laiduntanutta.

Kalat & äyriäiset

Kuha/ahven: kotimaista.

Simpukat

Silakka/silli

Turska: valitse mieluiten MSC-sertifioitua. 

Seiti: valitse mieluiten MSC-sertifioitua. 

Makrilli: valitse mieluiten mahdollisimman läheltä pyydettyä.

Haimonni/pangasius: ekologisesti kestävistä kalanviljelylaitoksista. 

Katkaravut

Ruijanpallas

Lohi: kalanviljely kuluttaa paljon energiaa. Kalanrehu täytyy kuljettaa laitokseen.  

Trooppiset katkaravut: trooppisten katkarapujen viljely kuluttaa paljon energiaa.

Turska: turskakannat ovat pieniä. Kalastuslaivojen täytyy lähteä kauas merelle.

Maitotuotteet ja kananmunat

Kananmuna: kanat aiheuttavat vähän metaanipäästöjä.

Maito

Jogurtti

Jäätelö: lypsylehmät tuottavat paljon metaanipäästöjä.

 

Kova juusto: juusto on pahempi kuin maito, koska juuston valmistukseen tarvitaan paljon maitoa.

Peruselintarvikkeet

Peruna: kotimainen.

Kokojyvävehnä

Ohrasuurimot

Pasta: valmistetaan durumvehnästä, joka ei kasva Suomessa. Valitse mieluummin peruna. 

Bulgur: valmistetaan myös durumvehnästä, joka tuodaan Espanjasta tai Turkista. 

Riisi: tuodaan Aasiasta. Riisiviljelmiltä vapautuu ilmakehään metaania.

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu