Menu
1.	Tee ennuste odotetusta myynnistä

1. Tee ennuste odotetusta myynnistä

Kustannusten säästäminen alkaa jo ennen raaka-aineiden ostamista kohdennettujen ennusteiden avulla kolmella tasolla:

  • Tarkista nykyinen varausaikataulu ja vertaa sitä saman ajanjakson varaustilanteeseen edellisenä vuonna.
  • Tiedä, mitä asiakkaasi syövät. Pidä kirjaa kolmesta kannattavimmasta ruokalajistasi, tilapäisistä erikoistarjouksia (viikkosuositus) ja vähemmän suosituista ruokalajeista.
  • Huomioi ennusteessasi myös ulkoiset tekijät, kuten vuodenajat, kalenterijuhlat, huippu- ja hiljaiset hetket sekä paikalliset tapahtumat ylikapasiteetin välttämiseksi.

2.	Tee fiksuja hankintoja

2. Tee fiksuja hankintoja

Kustannustehokkaan ruokalistan perusta on harkittu varasto, joka kiertää riittävän nopeasti ja vastaa asiakkaiden kysyntään. Siksi suosittelemenne pitämään vähimmäisvarastoa sekä noin 20 %:n puskurivarastoa. Liian suuret hankinnat johtavat siihen, että varastossa on liikaa tuotteita jotka menevät nopeasti vanhaksi ja pilaantuvat.

3.	Tarkista tilauksesi

3. Tarkista tilauksesi

Arvioi aina tilauksen vastaanottaessasi, täyttävätkö raaka-aineet laatuvaatimuksesi tuoreuden, hajun, tuntuman, lämpötilan ja värin suhteen. On kätevää järjestää varasto toimittajan hankintaluettelon mukaan, jotta et menetä arvokasta aikaa. Lisävinkki: neuvottele myös mahdollisuudesta lisätoimitukseen hätätilanteiden tai asiakaspiikki-aikojen varalta.

4.	Järjestä varastosi fiksusti

4. Järjestä varastosi fiksusti

Kustannusten hallinta onnistuu myös järjestämällä varastoasi fiksusti:

  • Keskitä huomiosi ehdottomiin hittituotteisiin: ne ovat ratkaisevia ravintolasi menestykselle. Järjestä siksi useimmiten tarvittavat raaka-aineet hyllyjen etuosaan, erityisesti jos ne vievät vähän tilaa.
  • Harkitse liikkuvia tarjoiluvaunuja ja ruostumattomasta teräksestä valmistettuja hyllyjä, joissa on muovisia säiliöitä/laatikoita. Läpinäkyviä säiliöitä/laatikoita voi helposti pinota ja niiden avulla voit säilyttää yleiskatsauksen varastostasi.
  • Vähennä pilaantumisriskiä säilyttämällä tuoreet raaka-aineet, kuten kalaa, suuria lihapaloja, naudanlihaa, sianlihaa, jauhelihaa, siipikarjaa, hedelmiä ja vihanneksia erillisissä säilytyspaikoissa.
  • Valitse aina pystyessäsi tyhjiöpakkaus, niin raaka-aineet säilyvät tuoreempina pidempään. Tämä hidastaa myös muutoksia värissä, rakenteessa ja hajussa.
  • Etsi käteviä tuotteita pitkällä säilyvyysajalla. Pakastetut, kuivatut, pullotetut tai säilötyt tuotteet pysyvät hyvälaatuisina pitkään ja tuovat puhdasta voittoa. Niitä voi hankkia ongelmitta varastoon.
  • Säilytä kuivaruoka huoneenlämmössä ja vähintään 15cm korkeudella maasta.
  • Säilytä painavat esineet alimpana välttääksesi työtapaturmia.

Lisää vinkkejä kustannuksia säästävään keittiöön saat ilmaisista verkkovalmennuksistamme UFS Academyssä.

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu