Menu

Mutta mitä asiakkaat todella haluavat? Viime vuosien kehitys on vaikeuttanut huomattavasti selkeiden vastausten antamista tulevaisuuteen katsottaessa. Pandemia muutti ruokailutapojamme sekä kotona että työpaikalla. Samaan aikaan monien ihmisten lompakot ovat myös ohentuneet, mikä vaikuttaa merkittävästi ruokavuoteen 2023. Vaikka paljon on tapahtunut pandemian jälkeen, todennäköisesti jatkamme kuitenkin samojen asioiden äärellä, eli lohturuoka rokkaa! Jujuna on vain tehdä vielä parempaa kasvipohjaista roskaruokaa!  Alle on koottu muutamia trendejä, joita ainakin me seuraamme vuonna 2023.

Vielä enemmän vihreää

Axfoodsin ja Kantar Sifon Vegobarometrin mukaan tammikuussa 2022 kuluttajien, jotka eivät koskaan syö kasvisruokaa, määrä on laskenut 21 prosentista 12 prosenttiin viimeisten kuuden vuoden aikana, ja niiden osuus, jotka syövät kasvisruokaa 2–6 päivänä viikossa, on noussut 19 prosentista 30 prosenttiin samana aikana.1 Mikä on lihankulutuksen vähentämisen taustalla? Jopa 67 prosenttia kyselyyn vastanneista mainitsi ilmasto- ja ympäristösyyt tärkeimmäksi syyksi kasvisruoan syömisen lisäämiselle ja tämä luku on noussut huomattavasti edellisestä vuodesta, jolloin se oli 58 prosenttia.1 Myös se, että ruokabudjetit ovat viime aikoina tiukentuneet, saattaa vaikuttaa ruokalistojen vihreämpään suuntaan vuonna 2023. Mitä mieltä itse olet?

Sähkötön ruoanlaitto

Viime vuoden marraskuussa ruotsalaiset Mathem ja Garant lanseerasivat kahdeksan sähkötöntä reseptiä. Niiden tarkoituksena on säästää sähköä kotona sellaisena vuorokaudenaikana, jolloin sähköjärjestelmän kuormitus on suurimmillaan.2 Se ei ole mitään uutta auringon alla ja sinullakin on varmasti ruokalistallasi useita ruokia, jotka valmistetaan kokonaan ilman sähköä. Kuitenkin se, että ruokaa tehdään sähkönkulutusta silmällä pitäen tuntuu välttämättömältä tässä ajassamme. Kun otetaan huomioon monien ravintoloiden sähkölaskut viime vuonna, voi hyvin olla, että pitkä kypsennys voitaisiin syrjäyttää nopeammilla ja viileämmillä ratkaisuilla.

Lohturuoka

Sähkötön ruoanlaitto on ihan hyvä asia, mutta  haluamme edelleen käyttää energiaa mummin lihapulliin, pehmeisiin kermakastikkeisiin, pehmeään perunamuusiin ja yleensäkin tutun turvallisiin ruokiin. Ehkä "mummikin" on kuitenkin saattanutkin saada otteen vegeruoasta ja pystyy nyt tarjoamaan todella herkullisen ja vihreän lohtuvaihtoehdon lihalle.

Lisää nostalgiaa lautaselle

Monet nykyiset trendit ovat Z-sukupolven vetämiä, ja nuorisobarometriraportissa ”Trendit nuorison mukaan 2023" nostalgia ja kaipuu 90- ja 00-luvuille näkyy useissa trendeissä, eikä vähiten muodissa.3 Kysymys kuuluu kuitenkin, näkyykö tämä myös lautasilla? Mitä mieltä olet fondue-iltojen mahdollisuudesta ravintolassasi? Entä tekeekö wokki paluun?4

Monimuotoisuutta tulossa

Neljä vuotta sitten julkaisimme Future 50 Foods -sivustollamme raportin, joka sisälsi runsaasti vaihtoehtoisia raaka-aineita ja jonka tarkoitus oli lisätä lautasemme monimuotoisuutta. Kun Food & Friend julkaisi trendiennusteensa vuodelle 2023, olimme iloisia nähdessämme Future 50 Foods -lehdessä "biodiversiteettiruoan", joka on trendi täysin meidän makuumme5. Pidämme tätä merkkinä siitä, että keittiöt ovat valmiita haastamaan klassisia ainesosia entistä enemmän! Mahtavaa 2023!

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu