Menu

Kasvisruoat, uudet salaattilajikkeet ja kulhoruoat ovat vakiinnuttaneet paikkansa kansakunnan makuvalikoimassa. Mutta mitä on tulossa seuraavaksi ja miten voit koostaa täydellisen salaatin alusta alkaen? Kokkimme Claus Vestergaard Jørgensen tarjoaa tähän nopean ohjeistuksen.

Mitä eroa on lisukesalaatin ja ateriasalaatin toteutuksessa?

– Suurin ero liittyy niiden kokoon. Sen lisäksi niiden välillä on useita pienempiä eroja, vaikka ne voivat sisältää samanlaisia ainesosia. Lisukesalaatti on usein ollut kiinteä osa menua ja täydentänyt esimerkiksi tilaamaasi pihviä. Mutta kun sekä kokit että asiakkaat alkoivat matkustaa enemmän, salaatista tuli yksi useista sivuruoista, joilla pystyit täydentämään ateriaasi. Ateriasalaatit puolestaan ovat oma erillinen ruokansa, johon sisältyy aina jonkinlaista eläinproteiinia tai palkokasveja, jotka on sekoitettu salaattiin.

 

 

Minkälainen on täydellinen salaatti?

– Kannattaa panostaa salaattiin, jossa on mietoja salaattilajikkeita tai kaalta, hieman vihanneksia, proteiinia, kauniita yrttejä sekä kastike tai marinadi, joka kruunaa salaatin ja sitoo sen yhdeksi kokonaisuudeksi. Aasialainen pihvisalaatti on hyvä esimerkki herkullisesta salaatista. Odotan myös innolla kevätsalaatteja tuoreella parsalla ja uusilla perunoilla täydennettynä lisukkeilla, kuten grillatulla kalalla ja katkaravuilla tai muilla grillatuilla herkuilla. Pidän erityisesti perunasalaatista, sillä se on klassikko, jossa on kaikkea: tuoreita perunoita sekoitettuna majoneesiin, smetanaan, ruohosipuliin, sipuliin, sinappiin ja pikkelöityyn kurkkuun.

Miten salaattiannoksen voi nostaa seuraavalle tasolle?

– Hyvä kastike on erityisen tärkeä. Se sitoo salaatin ainesosat yhteen ja antaa annokseen syvyyttä, moniulotteisuutta ja makua. Voit lisätä öljyä, jos salaatti on kuivaa. Hyvä pesto taas voi parantaa tomaattien makua, jos ne ovat hieman happamia. Erilaiset tekstuurit ovat myös tärkeitä – mitä olisi esimerkiksi klassinen caesarsalaatti ilman rapeita krutonkeja?

 

Clausin ohjeet salaatin nostamiseen seuraavalle tasolle:

  • Sekoita erilaisia salaattilajikkeita.
  • Lisää jotakin rapsakkaa, kuten klassisia krutonkeja, paahdettuja siemeniä tai kevyesti paistettuja pähkinöitä.
  • Hyvä kastike kruunaa salaatin ja sitoo sen ainesosat yhteen antaen samalla syvyyttä makuihin.
  • Tee kastike käyttämällä kalakastiketta, seesamiöljyä, valkosipulia, ruokosokeria, limeä ja inkivääriä. Koristele suolatuilla maapähkinöillä. Saat makeutta, suolaisuutta, happamuutta, karvautta ja umamia.
  • Käytä myös vihanneksia jälkiruoissa!
Hyvä salaatti maistuu aina!

Hyvä salaatti maistuu aina!

Lataa reseptivihko
Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu