Menu

Meillä Unileverillä on itsestäänselvää työskennellä kestävän ruoanlaiton kanssa aivan alkutekijöistä saakka. Sen lisäksi, että kehitämme reseptejä paikallisista raaka-aineista kasvisten ja ilmastoystävällisten tuotteiden ollessa fokuksessa, me olemme myös kehittäneet työkaluja kokeille helpottaaksemme CO2-päästöjen laskemista.

 

Maapallojärjestelmä

Reseptimme, jotka on merkitty maapallolla vastaavat  1.4-2.4 kg CO2e-päästöjä per annos. Ne ovat ilmastoystävällisempiä kuin useimmat annokset, joita tarjoillaan suurtalouskeittiöissä ja ravintoloiden keittiöissä. Kahden maapallon reseptit vastaavat 0.7-1.4 kilon CO2e-päästöjä per annos ja ovat paljon alhaisemmat kuin keskivertoresepteissä. Kaikkein ilmastoystävällisimmät annokset on merkitty kolmella maapallolla, mikä tarkoittaa CO2e-päästöinä enimmillään 0.7 kg per annos! CO2e (hiilidioksidiekvivalentti) tarkoittaa kasvihuonepäästöjen määrää, joka huomioi sen, että eri kaasut vaikuttavat eri tavoin kasvihuoneilmiöön.

Kokkimme Martina Danielsen kertoo, miten hän työskentelee Unileverin reseptien ilmastomerkintöjen kanssa:

- Päätän jo heti alusta alkaen, minkälaisen reseptin haluan tehdä – 1, 2 tai 3 maapallolla. Tiedämme usein mihin se tulee asettumaan, mutta varsinainen laskeminen tapahtuu, kun resepti on valmis. Vaikka sinulla olisi idea siitä, mihin päästötaso tulee asettumaan, tulee siitä todellista vasta, kun käytät CO2-laskuria.

Mitkä ovat kaikkein järkevimmät ”alenna CO2-päästöjä" vinkkisi saadaksesi päästöjä alemmas?

  1. Vähennä eläinproteiinia! Korvaa esimerkiksi naudanliha kanalla tai vegaanilihalla, jolla on alempi ilmastovaikutus kuin lihalla.
  2. Mieti, voisiko annoksen suunnitella uudestaan, jotta siitä tulisi enemmän kasvispohjaisempi.
  3. Korvaa maitotuotteet kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla silloin, kun mahdollista.
  4. Voit myös miettiä annoksen kokonaiskoon pienentämistä vähentääksesi jätettä ja parantaaksesi samalla keittiösi taloutta. 
Goodness Gracious Greens reseptivihko

Goodness Gracious Greens reseptivihko

Lataa reseptivihko

CO2-laskuri

Nyt voit itse laskea reseptiesi päästöt CO2-laskurillamme! Syötät vain reseptisi ja saat apua laskemiseen. Verkkosivujemme kautta sinulla on myös pääsy Wise Up On Waste -sovellukseen. Se on työkalu, joka auttaa ammattilaiskeittiöitä tunnistamaan, mitkä tekijät aiheuttavat ruokajätettä ja missä sekä miten voit vähentää jätettä ja sen kautta kulujasi. Hyväksi maapallolle, hyväksi liiketoiminnallesi!

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu