Menu

Esittelemme joka kuukausi muutamalla lauseella raaka-aineita, joita voit hyödyntää juuri nyt. Ne voivat olla raaka-aineita, jotka ovat saatavilla vain hetken aikaa tai jotka viihtyvät viileämmissä säilytyspaikoissa ja ovat siksi saatavilla ympäri vuoden.  

Sesongissa: Elokuu

 

Kukkakaali


Kukapa olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut, että kukkakaali tulisi olemaan yksi suosituimmista kasviksista? Mutta kyllä, näin on käynyt. Siitäkin huolimatta, että kukkakaali on hieman vaatimattoman näköinen, tai ehkä juuri sen takia, yhä useammat ihmiset ovat ottaneet sen omakseen. Sillä on paljon tarjottavaa – makunsa puolesta se toimii sekä muussattuna ja mietona että voimakkaasti paahdettuna, maanläheisenä ja aistillisena. Kukkakaalia voidaan käyttää tärkkelyksenä perunoiden, pastan ja riisin tapaan, mikä tekee siitä modernin ja käytännöllisen vaihtoehdon kaikille vieraille, jotka haluavat syödä terveystietoisesti. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kukkakaali on kovaa valuuttaa terveellisenä vaihtoehtona pizzalle, pastalle ja gnocchille. Kukkakaalista löytääkin aina uusia kiehtovia puolia.

 

 

Vadelma


Niki Segnitin "Taste of the Icon"-kirjassa kerrotaan, että "vadelman maku on makean hedelmäinen ja siinä on runsaasti kukkaisuutta (erityisesti orvokkia) ja kerroksisuutta, ja sen siemenet ovat lämpimän puisen sävyiset. Kypsillä marjoilla on intensiivinen parfyymin tuoksu ja niiden makeus muistuttaa vadelmahilloa.” Ja tämä on toki totta. Monilla meillä on lämpimiä makumuistoja suoraan puskista poimituista kesävadelmista ja vadelmahillosta aamupalajogurtissa tai levitettynä vastaleivotun leivän päälle yhdessä tuorejuuston kera. Kulttuurinen maku toisin sanoen!

 

 

Ruusunmarja


Ruusunmarja on sesongissa elokuusta joulukuuhun ja se poimitaan tavallisesti syksyllä, mutta yhtä hyvin marjat voidaan poimia alkutalvesta. Ruusunmarjassa on uskomattoman paljon antioksidantteja, kuten lykopeeniä, karoteenia, C-vitamiinia ja B-vitamiinia ja sitä käytetään lääkerohtona muun muassa nivelkipujen ehkäisemiseen ja tehostamaan immuunijärjestelmää. Välttääksesi ruusunmarjan pesemistä voit kuivata ne alhaisessa lämpötilassa. Tämän jälkeen sekoita ne kevyesti ruusunmarjajauheeseen/-jauhoon. Voit myös kiehauttaa kuivatut ruusunmarjat keitoksi (tai vastaavasti pyreeksi, siirapiksi, mehuksi, tahnaksi tai ketsupiksi), sekoittaa ne ja siivilöidä tasaiseksi. Näin pääset helposti eroon siemenistä ilman, että sinun tarvitsee puhdistaa marjoja.Sesongissa: Kesäkuu

 

Sokeriherne


Sokeriherne on pidetty klassikko, joka tunnetaan sievästä kukinnosta ja raikkaasta, makeasta maustaan. Sitä on helppo kasvattaa ulkotiloissa ja ruukussa, ja usein se antaa luotettavan ja jatkuvan sadon. Matalat lajikkeet ruukuissa sopivat hyvin ravintoloiden keittiöpuutarhaan, jos sellainen on käytettävissä. Sokeriherneet sopivat syötäväksi raakana ja usein ne maistuvat sellaisenaan. Sinun ei tarvitse kuin leikata se ja ripotella annoksiin, kuten risi e bisiin, risottoon, nuudeliannoksiin, salaatteihin, bowleihin ja deli-voileipiin.

Lähde: Sara Bäckmo, Hugh Fearnley-Whittingstall "Green Food - Vegetarian Everyday from River Cottage"

 

Lehtisalaatti


Lehtisalaattia on aina syöty mielellään ja usein läpi historian, mutta ei pelkästään maun vuoksi – lehtisalaattia on käytetty myös piristeenä ja rauhoittavana. Olitpa siitä mitä mieltä tahansa, yksi asia on selvä: lehtisalaatti on sekä suosittu että monipuolinen. Yhdysvalloissa on suosittua syödä jäävuorisalaattipaloja yhdessä sinihomejuuston, paahdettujen saksanpähkinöiden kanssa sekä silloin tällöin kylkisilavan, tomaatin ja vaahterasiirapin kera. Jäävuorisalaatin annetaan kantaa täytteet, hieman niin kuin paistetut perunat meillä päin. Tämä muistuttaa myös tapaa käyttää lehtisalaattia wrappeina niin kuin joillain alueilla Aasiassa on tapana. Jäävuorisalaatti, roomansalaatti ja endiivi ovat myös salaattilajikkeita, jotka sopivat paistettavaksi, wokattavaksi tai grillattavaksi. Mutta ehkäpä kaikkein maukkain tapa nauttia tuoreeltaan korjattua salaattia on tarjoilla se pienellä määrällä oliivöljyä, hiutalesuolalla ja sitruunamehulla? Mahdollisesti myös kypsytettyä juusto ripoteltuna päälle lisänautintoa tarjoamaan!

Lähde: Nigel Slater "Tender Vol 1"

 

Mustaselja

Monet yhdistävät mustaseljan maun alkukesään ja kukkiviin puihin. Ehkäpä mustaseljamehu sekoitettuna pieneen määrään sitruunaa olisi ihanteellinen tapa nauttia kuumasta päivästä puutarhassa. Samaan aikaan niin boheemia että hyvää! Mustaseljapuita on tavallisesti kutsuttu ”ihmisten lääkepakkauksiksi” ja Tanskassa on sanonta, että ”missä mustaselja ei voi kasvaa, kukaan ihminen ei voi elää”. Mustaseljalla on monia merkityksiä meille norjalaisille ja sen kukat ovat hyviä erityisesti mehuissa, siirapissa ja etikassa käytettynä. Miksi et tekisi mustaseljamajoneesia munista, öljystä ja mustaseljaetikasta?

Lähde: Health, Sara Bäckmo

Sesongissa: Toukokuu

 

Fenkoli

Klassinen, mutta jännittävä ja ennen kaikkea monipuolinen vihannes, jossa on maamaista ja lakritsaista makeutta. Sitä viljellään Ruotsissa, mutta se liittyy vahvasti välimerelliseen ruokaan. Soveltuu kaikkeen kala- ja äyriäisruoista vegaanisiin laatikkoruokiin ja raskaampiin naudanliharuokiin. Raikas maku pääsee oikeuksiinsa raakoina suikaleina ja tarjoiltuna vinegretten tai dippikastikkeen kanssa tai sekoitettuna vihersmoothieisiin. Muista hyödyntää myös lehtiruoti, joka maistuu yhtä hyvältä kuin näyttääkin. Fenkolinsiemenet ovat toinen tärkeä osa tätä monipuolista vihannesta antaen lisää syvyyttä makuun, ja niitä on käytetty pitkään leivän mausteena. Kokeile kuivapaahtaa fenkolinsiemenet koviksi ja käytä niitä tomaatin, kesäkurpitsan, naudanlihan, sitruunan ja valkosipulin kanssa pastan ragu-kastikkeessa.

Lähteet: odla.nu, taffel.se, wikipedia.org, Niki Segnit ”The Flavour Thesarus”

 

Parsa, vihreä ja valkoinen

Tuore parsa on lähes kohtuuttoman hyvää monissa eri muodoissa: paistettuna, grillattuna, suikaloituna, haudutettuna, jopa friteerattuna tai maunantajana jäätelössä ja sipseissä. Mutta kaikkein klassisin parsa-annos on usein myös yksinkertaisin – vihreä parsa keitettyjen kananmunien kanssa. Tai mikset kokeilisi parsakeittoa. Vihreä ja valkoinen parsa sopii loistavasti yhteen pecorino-juuston kanssa risotossa tai papurisotossa, joka valmistetaan mieluiten käyttämällä borlotti-, cannellini- tai valkoisia papuja. Pyöritä parsat ruskistetussa voissa, tarjoile rapeiden vihreiden salaatinlehtien sekä ohuiksi viipaloitujen retiisien kanssa ja saat uuden yksinkertaisen annoksen.

Lähteet: taffel.se, Niki Segnit ”The Flavour Thesarus”

 

Niittysuolaheinä

Niittysuolaheinä löysi tiensä keittiöihin muutama vuosi sitten ja se tarjoaa happamuutta niin salaatteihin, soseisiin kuin maustevoihinkin sekä toimii maukkaana koristeena kaikenlaisissa lämpimissä ruoissa. Sen viljely on helppoa ja se kasvaa vapaasti jopa Pohjois-Ruotsissa. Viljelty versio on kuitenkin maultaan miedompaa ja sitä kutsutaan tarhasuolaheinäksi. Lehdet ovat sekä vihreitä että punaisia, kun taas kukat ovat kirkkaan keltaisia. Jos haluat tehdä helposti hapanta yrttisuolaa niittysuolaheinästä, voit sekoittaa lehdet suolan kanssa ja antaa niiden kuivua uunissa (enintään 50 astetta luukun ollessa auki), hienontaa ne ja varastoida suolan tiiviisti suljettuun purkkiin.

KIRJAVINKKEJÄ: Elin Unnes – ”Herbariet”, ”The Garden Chef” (Phaidon), Jeremy Fox – ”On Vegetables”, Yotam Ottolenghi – ”Simple”

Lähteet: lantliv.com

Sesongissa: Huhtikuu

 

Palsternakka

Palsternakka on lempeä ja miellyttävä raaka-aine, jota on hyvän säilyvyytensä ansiosta saatavilla lähes ympäri vuoden. Se on yhtä hyvää paahdettuna kuin uunijuuston ja pyreen kera. Oikein käsiteltynä sitä voidaan käyttää kampasimpukan tavoin.

 

Nokkoset ja karhunlaukka

Kevät alkaa vähitellen ilmoittelemaan itsestään ja sen mukana tulevat myös villiherkut. Juuri nyt olemme erittäin persoja lehtivihreää täynnä oleville nokkosille sekä kauniille ja maittavalle karhunlaukalle. Jos haluat nauttia karhunlaukasta vielä sesongin päätyttyä, se onnistuu hyvin, kun kuivaat sen lehdet ja noukit silmut (ennen kuin ne kukkivat). Nähdään luonnossa!

 

Lähde:

Runabergsfroer.se
Dagsattplocka.se 
Det vilda köket av Rune Kalf-Hansen, Lisen Sundgren och Charlotte Gawell. 
Vildplockat – Ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den vilda naturen av Niki Sjölund.

Sesongissa; Maaliskuu

 

Maa-artisokka

Ruokakuukautena maaliskuu ei ole kaikkein nautinnollisin. Lehtikaali ei ole enää vihreää, mutta kevätkasviksetkaan eivät vielä ole kypsyneet. Onneksi on olemassa kuitenkin sellaisia asioita, kuten maa-artisokka.

 

Porkkana

Eikö porkkanakausi ole käytännössä aina, saatat nyt ajatella? Kyllä, näin voi olla, mutta on todella tärkeää käyttää saatavilla olevia aineksia, ja niihin lukeutuu myös porkkana. Ja mikä muu kasvis on käytettävissämme yhtä monipuolisesti sekä nestemäisiin että kuiviin ruokiin. Sen voi vaivatta hienontaa, raastaa, mehustaa, säilöä, paistaa, muusata ja glaseerata, vain muutamia esimerkkejä mainitaksemme. Lisäksi porkkanaa voi lisätä lähes kaikentyyppisiin patoihin, ja se sopii erinomaisesti nautittavaksi myös raakana. Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä, porkkana on täynnä tärkeitä ravintoaineita.

 

Lanttu – raaka-aine, johon voit luottaa ympäri vuoden

Tiesitkö, että lanttu on usein liitetty Ruotsiin? Tämän uskotaan johtuvan siitä, että lantun siemenet kuljetettiin aikoinaan muista maista. Itse asiassa, lanttu luultavimmin oli kotoisin 1700-luvun Suomesta, joka oli tuolloin osa Ruotsia. Lanttu oli erittäin tärkeä pitkän aikaa, mutta menetti merkityksensä, kun perunat nousivat suosioon. Muualla, kuten esimerkiksi USA:ssa, lanttua kutsutaan tänä päivänä nimellä Rutabaga, joka tulee sanasta rotabagge / rotebagge, mikä on ruotsalainen murresana. Englantilaiset sen sijaan tykkäävät kutsua lanttua ”swedeksi".

sprakochfornminnen.se, naturskyddsföreningen.se  

 

Juuriselleri – toinen pitkäikäinen raaka-aine

Ei ehkä kaikkein kaunein raaka-aineemme, mutta ehdottomasti maistuva, vitamiinirikas ja käytännöllinen juuri sellaisenaan. Vaikka juurisellerin sanotaan olevaan parhaimmillaan alkusyksystä, niin se sopii hyvin myös alkuvuoteen. Miksi et käyttäisi sitä “jauhelihana” seuraavan kerran kun teet vegaanihampurilaisia?

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu