Menu

Tällä nopean kommunikoinnin ja tavoitettavuuden aikana ei ole ihme, että olemme mielellämme palaamassa juurillemme keräilijöiksi ja metsästäjiksi. Mutta miten on mahdollista, että hetki sitten metsän kätköissä lymynneistä herkuista on nyt tullut yksi kuumimmista ravintolatrendeistä? Yksi vastaus tähän löytyy 15 vuotta vanhasta manifestistä. 

 

Yksi tämän hetken suurimmista trendeistä ei ole mikään uusi juttu, vaan enemmänkin ikivanha työ: ruoan etsiminen metsästä ja luonnosta. Syy, miksi suhtaudumme siihen niin suurella intohimolla, pohjautuu toki yleisesti kasvavaan kiinnostukseen lähiruokaa ja paikallisia raaka-aineita kohtaan. Lisäksi taustalla on vuonna 2004 kirjoitettu manifesti, jonka allekirjoittajiin kuuluivat monet huippukokit, kuten René Redzepi, Mathias Dahlgren ja Leif Sørensen. Leifin voit nähdä myöhemmin sivuillamme työn touhussa poimimassa luonnon antimia.

Tässä Uuden pohjoismaisen ruoan manifestissa muun muassa todetaan, että uusi pohjoismainen keittiö

  1. ilmaisee puhtautta, tuoreutta, yksinkertaisuutta ja eettisyyttä, joiden haluamme kuvastavan aluettamme.
  2. heijastaa muuttuvia vuodenaikoja ruoissa ja
  3. pohjautuu raaka-aineisiin, jotka ovat erityisen tyypillisiä ilmastollemme, luonnollemme ja vesistöllemme.” Kun Uuden pohjoismaisen ruoan manifesti laadittiin, kokit ja ravintolavieraat huomasivat, että metsissä ja maaperässä oli paljon enemmän herkkuja tarjolla kuin pelkät marjat ja sienet. Siitä lähtien foodiet eri puolilla maailmaa ovat syöneet jäkälöitä ja rikkakasveja innolla, ja todelliset ammattikeräilijät ovat nousseet melkein kulttimaineeseen ravintolamaailmassa. Googlaa Roland Rittman, niin ymmärrät.

Katso Leif Sørensenin etsivän maukkaita aarteita Färsaarilla

Makumatka maailman ympäri - Färsaaret

03:29

Lähteet: 

Norden.org 
Svenska.se 
ICAs Kockkompass 2018

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu