Menu

Tiesitkö, että Pohjoismaissa on noin 10 000 erilaista sienilajiketta? Näistä lukuisista sienistä noin 100 pidetään hyvänä ruokasienenä. Jos olet enemmänkin tavallinen harrastaja kuin todellinen sieniasiantuntija kannattaa keskittyä vain turvallisiin valintoihin. Sillä vaikka metsä on täynnä aarteita ja herkkuja, mukaan mahtuu myös paljon petollisia ja myrkyllisiä sieniä, jotka pahimmassa tapauksessa voivat olla kuolettavia.

Tästä syystä kannattaa soveltaa sääntöä "mieluummin vapaana kuin vaarana", kun keräät metsän antimia. Kannattaa ennemmin tuoda kotiin mukaan yksi sieni vähemmän kuin että toisit sienen, jonka syötävyydestä olet epävarma. 

Kymmenen kultaista sääntöä sienten poimijalle!

  1. Ole varovainen. Poimi vain sieniä, jotka varmasti tunnet.
  2. Ota sienikirja mukaasi ja tarkista, onko sienissä olemassa sekaannusvaara. Jos sienikirja on kulkenut matkassasi jo useamman syksyn ajan, voi olla aika investoida uuteen.
  3. Kerää sienet aina ilmavaan koriin.
  4. Poimi sienet aina yksi kerrallaan, vaikka löytäisitkin kokonaisen sienimeren ja haluaisit kerätä mahdollisimman monta lyhyessä ajassa. Pahimmassa tapauksessa yksittäinen syöntikelvoton sieni saattaa lymytä kunnollisten sienten seassa. Kuten sanottua, sienet voivat olla joskus petollisia.
  5. Nuuhkaise sientä. Jos se ei tuoksu hyvälle, heitä se pois välittömästi.
  6. Älä kerää pieniä sieniä, sillä niiden tunnistaminen ja siten myös erottaminen myrkyllisistä lajikkeista voi olla vaikeaa.
  7. Vältä sieniä, joissa on rengas ja sukka!
  8. Älä poimi ruskeita sieniä, joissa on ruskeat heltat. Jotkut niistä ovat todella myrkyllisiä.
  9. Lue lisää! Monet ruokasienet ovat todella myrkyllisiä tai sopimattomia syötäväksi raakoina. Jotkut soveltuvat syötäväksi kunhan ne vain kuumennetaan, kun taas toiset vaativat pidemmän käsittelyn ennen kuin ne kelpaavat ruokapöytään.
  10.  Älä poimi enempää kuin kerralla tarvitset – paitsi jos aiot kuivattaa, pakastaa tai säilöä niitä

Villejä herkkuja!

Vaikka Pohjoismaiden luonnosta löytyy mainitusti noin 100 hyvää ruokasientä, pääset pitkälle jo tämän erinomaisen trion kanssa.

Kantarelli

Kantarellille on ominaista keltainen väri ja miellyttävä tuoksu. Lakin alapuolella on haarautuneita helttamaisia poimuja, jotka kulkevat alas jalkaan saakka. Kantarelli on erittäin monikäyttöinen ruokasieni ja pelkkä sananparsi ”voissa paistettu” saa jo kuolan valumaan. Jos haluat säästää kantarellisi syksyn tunnelmallisiin iltoihin, niiden kuivattaminen ja lisääminen myöhemmin ruokaan onnistuu helposti. Kantarelleja tavataan luonnossa keskikesästä myöhään syksyyn.

Suppilovahvero

Suppilovahvero on suosittu herkku, jonka parhaat satokuukaudet ovat suhteellisen myöhään syksyllä. Se tunnetaan suppilomaisesta ja keltaruskeasta tai harmahtavan ruskeasta ​​lakista sekä keltaharmaista haarautuneista poimuista, jotka laskeutuvat jalkaan. Suppilovahvero viihtyy erityisesti sammaleisessa havumetsässä.

Herkkutatti

Herkkutatti on todellinen makupala ja yksi suosituimmista ruokasienilajikkeista. Se sopii hyvin kuivattavaksi, mutta vielä paremmin kokattavaksi ja syötäväksi heti sieniretken jälkeen.

Viljeltyjä herkkuja!

Kaikki kunnia villeille sienille, mutta nykyisin on saatavilla myös runsaasti ihania ja eksoottisia viljeltyjä lajikkeita.

Nameko

Nameko tai nameko-koivunkantosieni on pieni ja suloinen sieni, joka kasvaa ryppäinä ja sopii hyvin moniin eri ruokiin. Siinä on hivenen maamainen ja pähkinäinen maku.

Pom Pom Blanc

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Pom-pom Blanc tunnetaan sekä nimellä siiliorakas että Monkey’s Head. Lisäksi sillä on jännittävä ulkoasu, joka tuo joillekin mieleen leijonan, ja siksi sitä kutsutaan myös nimellä Lion’s Mane (”leijonanharja”). Makumaailmaltaan se muistuttaa hieman meren antimia.

Enoki

Enoki eli talvijuurekas on kaunis ja hento sieni, joka kasvaa niin ikään ryppäinä. Nämä pienet, syötävän hyvät ja miedot sienet sopivat erityisen hyvin aasialaisiin keittoihin, kuten esimerkiksi korealaiseen rameniin, johon meiltä löytyy todella hyvä resepti.

Lähde:
Svampguiden.com
Svampodlarna.org
Svampkonsulent.se

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu