Menu

Luultavasti tiedät jo, että ihmiset tarvitsevat proteiineja. Mutta tiedätkö, miksi ne ovat niin tärkeitä? Me pyysimme ravintoterapeuttiamme Eva Skoogia selittämään sen niin yksinkertaisesti kuin mahdollista.

Mitä proteiini on ja miksi on niin tärkeää saada ”riittävästi” proteiinia?

Proteiini on ravintoaine, jota löytyy monista eri tyyppisistä ruoista, sekä eläin- että kasviperäisistä. Ihmisen kehossa proteiinia käytetään sekä solujen rakennusaineena että muodostamaan hormoneita, entsyymeitä ja muita tärkeitä ainesosia, jotka osallistuvat kehon aineenvaihduntaan. Lihaksemme koostuvat pääosin proteiineista. Siksi proteiineja kutsutaan myös ”kehon rakennuspalikoiksi”. Sinun ei kuitenkaan tarvitse juuri huolehtia siitä, että et saisi riittävästi proteiinia. Proteiinin puute on hyvin harvinaista, ja useimmat ihmiset saavat enemmän proteiineja kuin elimistö todella tarvitsee.

Mitä tarkoittaa, että proteiini on täydellinen?

No, proteiinit koostuvat 20 erilaisesta aminohaposta. Niitä elintarvikkeiden proteiineja, jotka sisältävät kaikkia aminohappoja riittävässä määrin kutsutaan täydellisiksi. Eläinproteiinit ovat täydellisempiä kuin ne, jotka tulevat kasvikunnasta, mutta tärkeintä on saada riittävästi proteiineja niistäkin.

Ovatko eläinperäiset proteiinit sitten parempia kuin kasviperäiset proteiinit?

Ei, mielestäni niin ei voi sanoa. Molemmissa on etunsa, mutta kasviproteiinin puolesta voi sanoa sen, että se on suhteellisen edullinen sekä ilmasto- ja ympäristönäkökulmasta parempi vaihtoehto verrattuna punaiseen lihaan.

Kiinnostus kasvipohjaisiin tuotteisiin kasvaa koko ajan – miten kannattaisi lähestyä asiaa, jos haluat tarjota vegaanista ruokaa, josta keho saa tarvitsemansa proteiinit?

Panosta esimerkiksi herneisiin, papuihin ja linsseihin, jotka sisältävät runsaasti proteiinia. Myös viljat, pähkinät ja siemenet ovat hyviä proteiininlähteitä. Kun saat tarpeeksi energiaa itsellesi, myös proteiinin määrä on yleensä riittävä.

 

Tiesitkö, että …

  • Proteiinit koostuvat 20 erilaisesta aminohaposta, joista yhdeksän on välttämättömiä, toisin sanoen sellaisia, joita meidän on saatava ruoastamme.
  • Proteiinia on melkein kaikissa ruoissa vaihtelevassa määrin, ja siksi et juuri koskaan joudu huolehtimaan siitä, että saisit proteiinia liian vähän.
  • Kananmunia, maitoa, kanaa, kalaa ja lihaa ei yhdistä pelkästään se, että ne ovat peräisin eläinkunnasta, vaan ne sisältävät myös kaikki tarvitsemamme välttämättömät aminohapot. Ja lisäksi vielä hyvässä suhteessa.
  • Voit aivan hyvin saada tarpeeksi proteiinia, vaikka valitset kasvipohjaisen ruokavalion. Kasviproteiineista viljat ja palkokasvit ovat hyviä proteiinin lähteitä. 

 

Parhaat vihreät proteiinit

Kasvikunta tarjoaa joitakin todellisia proteiinipommeja. Esimerkiksi punaiset linssit eivät ole vain kauniita ja maukkaita, vaan ne ovat myös täynnä proteiinia. Kuivattuina ja keittämättöminä ne sisältävät 24 grammaa proteiinia 100 grammaa kohti. Ei huonosti. Ja jos katsot kvinoaa huomaat, että se itse asiassa sisältää 12 grammaa proteiinia 100 grammaa kohti. Se voi toki vaikuttaa pienehköltä verrattuna punaisiin linsseihin, mutta kvinoaa kutsutaan yleensä täydelliseksi proteiiniksi sen aminohappojen koostumuksen johdosta.

 

Lähteet:
Livsmedelsverket.se, kuivatuotteiden toimittajien tiedot
The new green protein: 20 gröna proteinkällor och 60 enkla recept av Therese Elgquist

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu