Menu

Mitä tapahtui, kun kaksi yritteliästä naista tapasi toisensa ja huomasi jakavansa saman pettymyksen: kerta toisensa jälkeen he olivat lähteneet nälkäisinä ja tyytymättöminä ravintolasta, koska ruokalistalla ei ollut tarpeeksi kasvipohjaisia vaihtoehtoja? Vastaus: he perustivat yrityksen, jonka tarkoituksena on innostaa ja kouluttaa ravintoloita entistä vegaanisemmiksi ja – pitkällä tähtäimellä – myös kilpailukykyisemmiksi. Yrityksen nimi on Plantier, ja tapasimme sen perustajat Poorniman ja Viviennen heidän kotikaupungissaan Kööpenhaminassa.

5 vinkkiä kasvispohjaiseen ruokalistaan

02:04

Haluatko vastata paremmin vegaanisten vieraidesi tarpeisiin? Klikkaa videota nähdäksesi Plantierin viisi parasta vinkkiä!

Mikä on unelmatilanne teille Plantierilla, kun lähdette ulos syömään?

Lyhyesti sanottuna unelmanamme on saada samanlainen ravintolaelämys kuin ”tavallisella” ravintolassakävijällä. Käytännössä tämä tarkoittaa sellaista menua, jossa on kasvis- tai vegeruokavaihtoehtoja riippumatta siitä, olemmeko syömässä aamiaista, brunssia, lounasta vai illallista tai haluammeko alkuruokaa, pääruokaa, jälkiruokaa tai jonkinlaista välipalaa. Sen lisäksi jokaisen annoksen tulisi olla tasapainoinen, täyttävä ja maukas. Ulkona syömisessä on kyse pitkälti siitä, että voit hemmotella itseäsi jollakin vähän erikoisemmalla, jota et olisi valmistanut ruoaksi itse kotona.

Minkälaisena näette tilanteen tällä hetkellä?

On ehdottomasti olemassa ravintoloita, jotka ovat hyvin lähellä tätä unelmatilannetta. Yleisesti ottaen meillä on ollut vaihtelevia kokemuksia – aina ruokien tarjoamisesta ilman ruokalistan näyttämistä tai vaihtoehtojen kertomista maitotuotteita sisältävien ruokien tarjoamiseen, vaikka olemme niistäkin luopuneet. Meille on tarjoiltu myös ruokia, joita tarjoilija on pyytänyt anteeksi siinä vaiheessa, kun ne on tuotu pöytään ja monesti olemme saaneet suoraan vain pelkkiä vihanneksia.

Onko vihanneksissa jotakin vikaa?

- Ei, me rakastamme vihanneksia, mutta loppujen lopuksi ne tarjoillaan yleensä ruoan lisukkeena, kun taas pääruokaan kuuluu proteiineja, hiilihydraatteja ja kasviksia. On olemassa ravintoloita, jotka avoimesti kertovat, että ne eivät tarjoa kasvisruokia ja se on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin se, että ravintola väittää tarjoavansa kasvisruokia, jotka jättävät vierailijan nälkäiseksi ja pettyneeksi.

Miksi ravintolat sitten mielestänne toimivat näin?

Syitä on todennäköisesti useita. Kokkikoulutuksessa liha on edelleen proteiininlähde suurella P:llä. Olemme työskennelleet kokkien kanssa, jotka todella haluaisivat valmistaa laadukkaita kasvispohjaisia ruokia, mutta joilla ei ole tietoa siitä, miten laatia maukas, tasapainoinen ja ”oikea” annos. Toisilta taas puuttuu yksinkertaisesti inspiraatiota ainesosista, makuyhdistelmistä, rakenteesta ja kasvipohjaisista proteiinin lähteistä.  Ja vaikka internet on täynnä tietoa ja inspiraatiota, sen kaiken sisäistäminen voi olla vaikeaa. 

Miksi ravintoloiden pitäisi tulla paremmiksi juuri kasvipohjaisten vaihtoehtojen tarjoamisessa?

Puhumme tässä käytännössä paradigman muutoksesta – jostakin, joka määrittää tulevaisuutta. Kun tietoisuus esimerkiksi terveydestä ja ympäristöstä on lisääntynyt, yhä useammat ihmiset ovat omaksuneet flexitaristisen, vegetaristisen tai vegaanisen elämäntavan. Milleniaalit ja Z-sukupolvi ovat tässä eturintamassa ja heillä on monesti vahva käsitys siitä, miten heidän kulutustottumuksensa vaikuttavat ympäristöön. Tämä taas asettaa vaatimuksia vastaavasti ravintoloille.

Mitä tämä tiedostava ryhmä sitten syö käydessään ulkona?

Se on hyvä kysymys. Tanskan kasvissyöjien yhdistyksen äskettäisessä kyselyssä vastaajat kertoivat, että suurin este vegetaristisen tai vegaanisen ruokavalion omaksumiselle on juurikin ravintoloiden rajallinen tarjonta. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen ravintola, joka pystyy tarjoamaan jotakin hyvää tämän päivän tietoisille ruokailijoille saa siitä myös selkeää kilpailuetua. Yleensä sanotaan, että ”toimiston vegaani valitsee ravintolan”. Siitä huolimatta vain 12,3 % TripAdvisorin tanskalaisista ravintoloista ilmoitti tarjoavansa vegaanisia ruokavaihtoehtoja. Jokaisella ravintolalla, joka täyttää tämän aukon, on mahdollisuus ansaita rahaa ja samalla huolehtia ympäristöstä. Mielestämme ravintoloiden omistajien kannattaisi tässä kohtaa miettiä aina hieman pidemmälle. 

Kiinnostuitko Plantierista? Lue lisää osoitteesta www.plantier.earth.

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu