Menu

Miten on mahdollista, että tuhatkunta vuotta vanha juoma aivan yllättäen muuttuu trendikkääksi ja miten sitä valmistetaan itse? Me paneuduimme kombuchakulttuuriin ja annoimme kokkimme Martina Danielsenin tehdä keittiöstämme käymislaboratorion. Miten siinä kävi? Katso itse!

Siitä ei ole kovin montaa vuotta, kun ihmiset täällä päin maailmaa näyttivät epätietoisilta, kun sana kombucha mainittiin. Nykyisin tilanne on toinen ja kombucha on löytänyt tiensä sekä kylämähyllyille että sydämiimme. Mutta mitä se oikeastaan on?

Kombucha on fermentoitua, luonnollisesti kuplivaa, makeutettua teetä, jota voi juoda sekä maustamattomana että maustaa monella tavalla. Se maistuu happamalta ja raikkaalta ja sopii hyvin sekä janonsammuttajaksi että pirteäksi alkoholittomaksi vaihtoehdoksi ruoan kanssa. Kombuchan maku muistuttaa hieman perinteistä simaa, olematta kuitenkaan makea. Kombucha saattaa jakaa mielipiteitä sen omalaatuisen makunsa ansiosta, mutta yhditettynä tuttuihin makuihin se maistuu lähes jokaiselle. Musta tee sopii Kombuchan kanssa erinomaisesti ja tuo tuttua makua myös uutuksia vieroksuville.

 

 

Tee itse kombuchaa!

Martina on kokki, joka on juonut paljon kombuchaa, mutta ei ole koskaan kokeillut itse juoman valmistamista. Ennen tätä. Katso miten siinä kävi ja seuraa Martinan hyvää esimerkkiä Martinan hyvää esimerkkiä ja haasta itsesi kokeilemaan jotain uutta. Uuden oppimisen iloa!

 

 

Kombuchaa mansikoiden, mustikoiden tai inkiväärin kanssa

Kolme vaihtoehtoa helmeilevästä kombuchasta, jotka vievät ajatukset niin inkivääriolueen kuin rentoihin kesäpäiviin. Kokeile valmistaa juomaa itse, mutta ota rauhallisesti ja muista että puhtaus on kaiken A ja O. Äläkä käytä kombuchaasi räjähtämiseen asti. Eikö sinulla ole kaveria, jolta voisit saada kombuchasienen ja aloitusteen? Tilaa aloituspakkaus verkosta. 

PS. Kombucha ei sovi kärsimättömälle, koska sen valmistus vie aikansa. Mutta hyvää kannattaa odottaa...

 

4 litraa

Tarvitset: 

 • 32 g vihreää teetä – aivan tavallista, ei maustettua 
 • 360 g raakasokeria 
 • Kombuchasieni – tuore ja limainen, ei kuivattu
 • 4 dl aloitusteetä – eli valmista, puhdasta kombuchaa. Tämä on tärkeää, jotta fermentointiprosessi käynnistyisi.  
 • 4 l vettä 
 • Suuri lasinen astia, johon mahtuu kaikki!
 • Ilmatiiviitä muovisia tai lasisia pulloja, joissa on patenttikortti.

Huom! Tiskaa astia huolella ja huuhtele monta kertaa ennen kuin aloitat käyttämisen. Jos haluat olla puhtaudesta ehdottoman varma, voit sterilisoida astian uunissa ja antaa sen jäähtyä. Kombuchasieni viihtyy parhaiten huoneenlämmössä. Puhtausvaatimus koskee tietenkin kaikkia välineitä, jotka ovat kosketuksissa sieneen ja juomaan

 

Kombuchaa aloittelijoille Vaihe 1

01:54

Tee näin:

Vaihe 1.

 1. Aloita teen hauduttaminen kaatamalla teelehdet kiehuvaan veteen. Nosta kattila liedeltä ja anna hautua 15 minuuttia.
 2. Lisää sokeri. 
 3. Siivilöi sokeritee ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. 
 4. Laita sieni puhtaaseen, huoneenlämpöiseen astiaan. Muovikäsineiden käyttöä suositellaan. 
 5. Kaada aloitustee (1 desilitraa ”sokeriteetä” kohden) sienen päälle. 
 6. Kaada tee lasiastiaan. 
 7. Peitä lasisäiliö kankaalla tai talouspaperilla – pääasia on, että juoma saa hengittää. Tiivistä kuminauhalla ja nosta huoneenlämpöön paikkaan, jossa astia saa varmasti olla rauhassa. Huono muisti? Kirjoita astiaan post it -lapulle päivämäärä, jolloin jätit teen tekeytymään. Tämä on erityisen tärkeää, jos hullaannut kombuchasta ja valmistat monta erää samaan aikaan. 
 8. Anna juoman käydä 12–19 päivää (mitä kauemmin sen happamampaa).

 

 

Vinkki!

Viikon jälkeen alkuperäinen sieni on paksuuntunut samalla kun uutta sientä on kasvanut ikään kuin kanneksi juoman pintaan. Voit antaa uuden sienen joko ystävällesi tai käyttää itse, jos haluat valmistaa useamman erän samaan aikaan. Jos haluat nopeuttaa käymistä, voit käyttää uutta ja ”vanhaa" sientä nopeuttaaksesi prosessia.

 

Kombuchaa aloittelijoille Vaihe 2

02:24

 

Vaihe 2. Maustaminen ja toinen käyminen

Tarvitset pulloja, suppilon, siivilän sekä mausteita mieltymystesi mukaan. Käytä luonnollisia raaka-aineita, jotka eivät sisällä lisäaineita. 

 1. Steriloi pullot ja välineet. 
 2. Valmistaudu maustamiseen! Hienonna tai soseuta marjat ja/tai mausteet ja laita pullojen pohjalle.
 3. Kaada kombucha pulloihin – jätä n. 2 sentin ilmatilapullonkaulaan.
 4. Sulje koko ihanuus. Säästä 10 % valmiista maustamattomasta kombuchasta aloittaaksesi uuden kombuchan valmistamisen. Huuhtele sieni haaleassa vedessä ennen kuin aloitat uuden juoman valmistuksen. 
 5. Jätä pullot pariksi päiväksi huoneenlämpöön kunnes kombucha on alkanut poreilla.  

  HUOM! Avaa pullot kerran päivässä, jotta ne eivät räjähdä. Laita puhelimeen muistutus varmistaaksesi, ettet unohda tätä.

 6. Kun huomaat, että juoman pintaan alkaa muodostua kuplia, on aika nostaa pullot jääkaappiin. Se tarkoittaa myös, että pulloissa on myös hieman alipainetta, joten avaa ne varovasti. Ole erityisen varovainen inkiväärikombuchan kanssa, koska inkivääri voi nopeuttaa käymisprosessia. Katso ja kokeile!
 7. Anna pullojen olla pari päivää jääkaapissa. 
 8. Siivilöi hedelmät, marjat ja mausteet. Juo ja nauti. Voit säilyttää juomaa jääkaapissa jopa kuukauden.

 

Kupliva jano- tai herkuttelujuoma sopii erinomaisesti esimerkiksi ruoan kanssa nautittavaksi, mutta myös yhdistettäväksi cocktaileihin, aperitiiveihin sekä kesäaikaan vaikkapa jäätelön kanssa. Kokeile erilaisia tapoja yhdistää herkullinen juoma. 

 

Kylmässä säilytetty Kombucha on herkullinen terassijuoma. 

Lähteet:

Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna, kirjoittanut Soki Choi
Soda, Lemonad & Snacks, kirjoittanut Tove Nilsson

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu