Menu

Siemenissä on paljon proteiinia, ne ovat täynnä E-vitamiinia ja sisältävät hyviä rasvoja (esimerkiksi omega-3- ja omega-6-rasvahappoja), mutta tekevät vaikutuksen myös maullaan ja ihanan rapealla koostumuksellaan. Onkin olemassa vain muutamia viljelyskasveja, jotka ovat verrattavissa terveysvaikutustensa osalta siemeniin. Monenlaiset siemenet ovat yleensä kärkisijoilla, kun puhutaan ”superfoodeista”. Kaikista niiden hyödyistä huolimatta maailmassa on kuitenkin vain muutamia siemenlajikkeita, joita voimme syödä, mikä on harmi, koska siemenet ovat myös erittäin hyvä proteiininlähde.

Hampunsiemenet

Hamppu on ilmastoystävällinen viljelykasvi; se kasvaa nopeasti, kukoistaa lähes minkälaisella maaperällä tahansa eikä tarvitse lannoitetta tai torjunta-aineita. Hampun pienet rapsakat siemenet ovat pehmeitä ja voimaisia koostumukseltaan. Ne ovat pähkinäisen makuisia ja sisältävät paljon omega-3- ja  omega-6-rasvahappoja. Ne ovat myös täynnä erilaisia proteiineja, kuituja, vitamiineja ja mineraaleja. Ja jos tämä ei vielä riitä, niitä voidaan käyttää monenlaisiin eri tarkoituksiin (paperin, öljyn, kuidun ja polttoaineen valmistukseen) ja eri tavoilla (raakana, idätettynä, jauhettuna). Kyllä, kuulit oikein…

Pellavansiemenet

Pellavansiemeniä löytyy kaikkialta maailmasta, mutta parhaiten ne kasvavat kylmässä ja viileässä ilmastossa. Itse asiassa mitä vähemmän tarjolla on aurinkoa, sen paremmat oltavat pellavansiemenillä on. Pellavansiemenet ja pellavansiemenöljy ovat käytännöllisiä aineksia erilaisissa yhteyksissä.

Seesaminisiemenet

Seesamikasvi on erittäin kestävä ja sitä on kasvatettu vuosituhansien ajan. Nämä pienet kultaiset siemenet sisältävät korkeita määriä öljyä ja ne ovat erinomainen kuparin ja magnesiumin lähde. Seesaminsiementen rapsakkuus ja pähkinämäinen maku sopivat hyvin salaateista nuudeleihin, sushiin ja muihin riisiannoksiin. Ethän unohda myöskään aromikasta seesamiöljyä.

Lähde: Future 50 Foods -raportti

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu