Menu

Kyllästynyt lihaan, mutta kaipaat proteiinia? Ota avuksi pavut ja linssit tai kuten me kutsumme niitä – luonnon omat supersankarit.

Kuten varmaan jo tiedätkin, pavut ja linssit kuuluvat palkokasvien sukuun. Palkokasvit eivät ole ainoastaan hyödyllisiä ihmiselle, mutta myös maaperälle, koska ne lannoittavat maaperää, jossa ne kasvavat. Palkokasvit sitovat typpeä ilmakehästä ja kuljettavat sen juuriinsa saakka. Juurijärjestelmä kerää sitten typen itseensä ja erittää sen maaperään. Tämä ei tapahdu pelkästään kasvin eläessä, vaan myös silloin, kun se kuihtuu. Tämä palkokasvien, kuten papujen pieni ominaisuus – typen sitominen ilmakehästä – tarkoittaa, että ne eivät tarvitse typpilannoitetta kasvattaakseen rikkaan sadon. Tällä ominaisuudella on merkittäviä positiivisia ympäristövaikutuksia.

 

Mungopavut

Ihanan käytännöllinen papu, joka sopii moniin eri yhteyksiin aina nuudeliannoksista jäätelöihin. Lisäksi mungopapu sopii erinomaisesti idätettäväksi. Lopputuloksena on vitamiinirikkaita herkkuja, jotka sopivat hyvin esimerkiksi salaatteihin ja voileipiin. 

Härkäpavut

Härkäpavulla on makea, ruohoinen maku ja voimainen koostumus. Papua suojaa sen kuori, joka voidaan syödä raakana, kun kasvi on nuori. Kun kasvi ikääntyy, siemenkuoret kovettuvat ja silloin sitä harvemmin syödään sen koostumuksen ja kitkerän maun vuoksi. Käytä tätä proteiini- ja kuiturikasta papua risotossa, keitoissa ja pataruoissa

Linssit

Voimakas, pippurinen vai makea? On olemassa kymmeniä eri linssilajikkeita, jotka kaikki eroavat toisistaan hiukan maun koostumuksen suhteen. Niitä kuitenkin yhdistää se, että ne ovat täynnä proteiineja, kuituja ja hiilihydraatteja. Linssit ovat Co2-ystävällinen valinta, ja niiden hiilijalanjälki on vain 1/43 lihan hiilijalanjäljestä.

 

Lähde:Future 50 Foods -raportti

 

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu