Menu

Vastuullisuus on tekoja, ei vain puhetta

21.12.2019

Kestävä ja eettinen ruoantuotanto, ekologisuus, terveys, lähiruoka ja vastuullisuus. Ruoka herättää keskustelua, onhan se jokapäiväinen asia. Ruokaa tarvitaan ja sen tuotannossa on lähes mahdotonta päästä tilanteeseen, jossa päästöt olisivat pyöreät nolla. Kuitenkin tehokas ja kestävä ruoantuotanto voivat tasapainottaa ympäristön kokonaiskuormitusta.

Jos tarkastelemme elintarviketuotantoamme huomaamme pian, että jos jatkamme maapallomme resurssien käyttöä nykyisellään, riskeeraamme lastemme ja lastenlastemme mahdollisuuden nauttia hyvää ja terveellistä ruokaa. Eikä kukaan meistä halua sitä. Organisaatioina ja yksilöinä toiminnallamme on myös suuri vaikutus. Unilever Food Solutionsilla ostamme noin seitsemän prosenttia koko maailman tomaatintuotannosta. Tukeaksemme kestävää maataloutta käytämme tuotteissamme kestävästi tuotettuja tomaatteja.

Kestävä ruoantuotanto on ainoa looginen tapa vastata haasteisiin, joita maapallon väestönkasvu tuottaa. Kestävä ajattelu ei myöskään rajoitu pelkästään puhtaampaan omaantuntoon, parempaan ympäristöön ja parantuneeseen terveyteen. Ajattelemalla kestävästi esimerkiksi keittiössä voi myös vähentää kuluja ja hävikkiä. Kestävä ja vastuullinen ajattelu hyödyttää siis kaikkia.

Miten toimia vastuullisesti ja kestävästi?

Kestävän toiminnan toteuttaminen on helpottunut, koska kolmannen osapuolen sertifioitujen tuotteiden määrä on kasvanut. Merkintöjä löytyy aina tuotantomerkinnöistä kaupassa näkyviin pakkausmerkintöihin. Ne osaltaan auttavat tekemään ympäristöystävällisiä valintoja, koska yksi toimija ei voi hallita kaikkea tietoa. Jonkin tahon hyväksi toteamien raaka-aineiden tai valmiiden tuotteiden valitseminen on askel eteenpäin kestävään toimintaan    

Vastuulliseen toimintaan liittyy usein myös ristiriita arvojen ja toiminnan välillä. Olemme kaikki kuluttajia sekä työpäivän aikana että työajan ulkopuolella. Puheissamme ja toiveissamme korostuu halu toimia vastuullisesti, mutta arjessa valintojamme ohjaavat usein helppous ja nopeus. Ruoka-alan ammattilaisena voimme vaikuttaa kuluttajan käyttäytymiseen tarjoamalla vastuullisia ruokavaihtoehtoja. Herkullisennäköiset kasvisruoat houkuttelevat perinteisempiäkin ruokailijoita maistamaan uusia ruokalajeja. Nykypäivän lounasruokailijat ja illastajat vaativat vaihtoehtoja sekä uusia elämyksiä. Herkullisuuden lisäksi kasvisruokaan liitetään myös keveys ja terveellisyys, jotka korostuvat tämän päivän ruokatrendeissä. Kestävät valinnat antavat mahdollisuuden vaikuttaa tulevaisuuteemme samalla kun vastaamme kuluttajien asettamiin vaatimuksiin.

Haluatko tietää annostesi CO2-kuormituksen? Käytä laskuriamme ja vertaile annostesi ilmastovaikutuksia.

Piditkö artikkelia hyödyllisenä?

MUITA JULKAISUJA tältä kirjoittajalta

Villiyrtit ja keittiöpuutarha

Omien kasvisten, yrttien ja vihennesten viljely sekä kerääminen on trendikkäämpää kuin koskaan.

SAMANLAISIA JULKAISUJA

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu