Menu

Terveellinen ja ympäristöystävällinen ruoka

12.12.2019

Sara Pohjavuori

Sara Pohjavuori

Laillistettu ravitsemusterapeutti

Riittävän ja terveellisen ravinnon turvaaminen kasvavalle väestölle on edellytys koko väestön ja maapallon hyvinvoinnille. Meidän nykyiset ruokatottumuksemme, kasvava väestö ja ilmastonmuutos vaikuttavat ruokaturvaan. 

Eat Lancet-tiedelehdessä esiteltiin maapallon terveyttä ylläpitävä planetaarinen ruokavalio, jonka pitäisi olla väestön terveyttä laajasti edistävä. Tutkijat esittävät, että maapallolla voitaisiin välttää vuosittain 11 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa siirtymällä planetaariseen ruokavalioon. Tämän raportin pääviesti on se, että ihmisten olisi alettava syömään yhä kasvispainotteisemmin ja terveellisemmin väestön kasvaessa ja ilmastonmuutoksen edetessä. 

Planetaarisessa ruokavaliossa keskeistä nykyisiin suomalaisiin ravitsemustottumuksiin verrattuna on se, että kaikkien eläinkunnan tuotteiden syönti vähenisi merkittävästi. Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa tavoitteena on myös terveyttä edistävä ja ylläpitävä ruokavalio. Suositusten mukainen hyvä ruokavalio on monipuolinen ja kohtuullinen ja se myös ohjaa konkreettisesi vastuullisiin ja kestäviin valintoihin lautasmallin avulla. Lautasmallin mukaan puolet lautasesta täytetään kasviksilla, neljännes perunalla, ohralla tai riisillä ja neljännes proteiinipitoisella ruoalla: lihalla, kalalla, kananmunalla tai kasvisproteiinilla. Kasviksia suositellaan vähintään 500 g päivässä ja punaista lihaa ja lihavalmisteita korkeintaan 500 g viikossa.

Planetaarisessa ruokavaliossa punaisen ja prosessoidun lihan käyttösuositus on merkittävästi alhaisempi vain 14 g päivässä eli 98 g viikossa. Kalaa suositellaan enintään 28 g päivässä, kanaa 29 g päivässä, kananmunia 12 g päivässä ja maitovalmisteita 250 g päivässä. Kasviksia suositellaan puolestaan 500 g päivässä eli saman verran kuin suomalaisissa ravitsemussuosituksissa. 

Noudattamalla suomalaisten ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota eli lisäämällä kasvisten määrää ruokavaliossa ja syömällä kohtuullisesti lihaa (500 g viikossa) ja muita eläinperäisiä elintarvikkeita, saataisiin jo paljon hyvää aikaan suomalaisten ravitsemustottumuksissa. Suomalaiset syövät tällä hetkellä keskimäärin kasviksia noin 300 grammaa päivässä eli kasviksia mahtuisi monen päivään pari kourallista lisää.  Punaista lihaa eli naudan, sian ja lampaan lihaa miehet syövät noin 140 grammaa päivässä ja naiset alle sata grammaa päivässä eli lihan määrää voisi hieman vähentää lautasella. Jos me kaikki lisäisimme hyvien kasvisten määrää lautasella ja pienentäisimme hieman lihan annoskokoa, niin sillä saataisiin jo paljon hyvää aikaan!

Piditkö artikkelia hyödyllisenä?

MUITA JULKAISUJA tältä kirjoittajalta

SAMANLAISIA JULKAISUJA

Trendit 

Lue lisää

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu