Menu

Houkutteleva esillepano, monipuoliset vaihtoehdot sekä arkea helpottavat valmiit ratkaisut mausta ja laadusta tinkimättä. Nämä ovat eräitä nykyaikaisten palvelu- ja tuoretiskien tärkeimpiä ominaisuuksia, joita asiakkaat odottavat.

Oulussa toimiva K-supermarket Toppila on palkittu ruokamaailmansa monipuolisuudesta ja jatkuvasta kehittämisestä. Osastopäällikkö Samuli Turkka tietää, miten merkittävässä roolissa tuore- ja palvelutiskit ovat osana päivittäistavarakauppaa, josta kävijä haluaa saada kaiken tarvitsemansa.

– Hyvää ravitsevaa ruokaa ei tarvitse tehdä itse, mikä helpottaa monen asiakkaan arkea. Toisaalta, silloin kun asiakas haluaa panostaa omiin kokkaushetkiin, odotuksena on saada kaupasta laadukkaat raaka-aineet, reseptit sekä palvelutiskin ammattilaisen vinkit, joilla kotikeittiössäkin onnistuu, Samuli avaa.

Muiden K-Supermarkettien ja Citymarkettien tapaan Oulun Toppila toimii tiiviissä yhteistyössä Unilever Food Solutionsin (UFS) kanssa. Kumppanuus pohjautuu mutkattomaan henkilökohtaiseen suhteeseen, Toppilan arjen ja asiakaskunnan syvälliseen tuntemiseen sekä jatkuvaan yhdessä kehittämiseen.

– UFS:lta saamme yhdestä paikasta ratkaisuja tuotetarpeisiin ja reseptiikkaan. Heidän avullaan myös kehitämme valmistusmenetelmiämme, päivitämme tarjontaamme sekä viemme omaa osaamistamme eteenpäin, Samuli kertoo.

 

Palvelutiskin on huomioitava niin suuret trendit kuin paikalliset mieltymykset

 

Palvelutiskeillä ja kaupan keittiöissä on tärkeää pysyä trendeissä kiinni sekä vastata samalla alueelliseen kysyntään. Suomalaiset matkustelevat kotimaassa paljon ja moni tahtoo saada eri paikkakunnilla paikallisia elämyksiä, ruokakokemuksia ja raaka-aineita.

K-kaupoissa omaa asiakaskuntaa kuunnellaan huolella ja jokainen kauppa tarjoaa hieman erilaisen valikoiman, mikä on yksi koko ketjua yhdistävistä vahvuuksista. Palvelutiskeillä valokeilassa voi olla niin mustaamakkaraa, pitkään savustettua lihaa, kanansiipiä, vegesushia tai jotain aivan muuta paikkakunnan mukaan. Joka tilanteessa ruoan on sekä maistuttava hyvältä että säilytettävä rakenteensa ja houkutteleva ulkonäkönsä riippumatta siitä, mihin aikaan päivästä asiakas sen tiskiltä tai hyllystä ostaa.  

– Useimmat kauppiaat ja palvelutiskeistä vastaavat henkilöt tahtovat ammattikokkiemme tukea tarjonnan ja reseptien suunnitteluun. Yhdessä jalostamme nousevat trendit paikalliseen tarpeeseen sopivaksi niin, että ratkaisut myös helpottavat kaupan arjen työtä, UFS:n Culinary Expert Sami Lamminaho kertoo.

Lataa Top 8 ruoka-alan trendiä -raportti täältä

 

Yhteistyö auttoi kaupan menestyksekkään uudistuksen toteuttamisessa

 

K-Supermarket Toppilassa vietettiin laajennuksen jälkeisiä avajaisia keväällä 2023. Kaupassa avattiin uusi Kahvila Bistro Laituri sekä lihan ja kalan savustuspiste. Tarjonta kasvoi kymmenillä uusilla tuotteilla. Nykyään tarjolla on niin tuoretta sushia, kotiruokaa, lämpimiä leipiä kuin jälkiruokia. Ruokaelämyksistä voi nauttia joko paikan päällä tai mukaan otettuna.

– Keittiömme valmistaa joka päivä buffetlounaan salaatteineen. Bistron puolelta asiakkaat voivat tilata erilaisia annoksia aina burgereista kalaherkkuihin, Samuli kertoo.

Uudistuksen aikaan UFS:n Sami Lamminaho meni Toppilaan paikan päälle ideoimaan sopivimpia menuja ja valmistustekniikoita uuden keittiön ja tiskin tarpeisiin.

– Jokainen tuoretiskin, keittiön, savustamon tai lounaslinjan omaava kauppa on käytännössä oma ravintolansa. Ratkaisut on sovitettava laitteistoon ja henkilökunnan osaamiseen sopiviksi, Sami tietää.

Toppilassa päivittäiset ruokamäärät ovat jo sen verran suuria, että kaikkea ei ole järkevää tehdä alusta asti itse. Siksi K-Supermarket Toppila hyödyntää monipuolisesti Unileverin valmiita ratkaisuja, kuten tasalaatuisia kastikkeita, herkullisia majoneeseja ja trendikkäitä vegetuotteita. Esimerkiksi palvelutiskien ikisuosikkeina toimivat täytetyt leivät ja patongit eivät olisi pysyvä myyntivaltti ilman oikeanlaisia soosseja. 

Yhteistyö auttoi kaupan menestyksekkään uudistuksen toteuttamisessa

Oikeilla menetelmillä saadaan aikaan säästöjä

 

Valmistustekniikat ovat merkittävässä roolissa, kun tavoitteena on tasalaatuinen lopputulos ja hallittu työskentely myös ruuhkapiikkeinä. Samalla on huomioitava energia- ja kustannustehokkuus.

– Menetelmät rakennetaan niin, että ne vaativat mahdollisimman vähän, jos ollenkaan, uusia investointeja. Nykyaikaiset keinot, kuten kylmävalmistus, voivat mahdollistaa jopa vanhasta laitekannasta luopumista ilman, että tilalle on hankittava uutta, Sami avaa.

Niin ikään kylmätärkkelys on ollut yksi toimivimmista ratkaisuista nimenomaan kylmätiskeillä. Sen avulla ruuan rakenne ei pääse vettymään. Laadun parantamisen lisäksi kylmätärkkelyksen avulla on onnistuttu vähentämään tuotteiden hävikkiin menevää osuutta, esimerkiksi pakasterapujen liemen osalta. Näin yksittäisten tuotteiden käyttöaste ja kate on selvästi parantunut.

– Menetelmien jalostaminen ja uusien tapojen käyttöönotto on usein helpompaa kuin aluksi kuvitellaan. Lopulta pienetkin muutokset voivat saada aikaan merkittäviä säästöjä työtunneissa, energiankäytössä, raaka-ainetarpeissa sekä hävikissä, Sami kertoo.

Rutiinitehtävien sujuvoittaminen voi myös vapauttaa esivalmisteluista ja kokkaamisesta aikaa, joka voidaan jatkossa käyttää esimerkiksi rauhallisempiin asiakaskohtaamisiin ja lisämyyntiin palvelutiskillä. Kokonaisvaltaisen palvelun myötä loppuasiakas saattaa todennäköisemmin ostaa sekä etukäteen suunnitelmissa olleen tuotteen että kylkeen sopivat lisukkeet.

 

Tavoitteena palvelutiski, joka houkuttelee myös uusia ja nuorempia asiakkaita

 

K-Supermarket Toppilassa varttuneempi asiakaskunta on Samulin mukaan tottunut asioimaan palvelutiskeillä. Haasteena onkin etenkin nuoren asiakaskunnan houkutteleminen.

– Nuoret tahtovat herkemmin napata valmiiksi pakatut ja hinnoitellut tuotteet suoraan hyllystä. Koska nopeus ja helppous ovat kuitenkin kaikkia houkuttelevia trendejä, olemme alkaneet pakata suurinta osaa tiskin tuotteista myös hyllyyn myyntiin. Sieltä niitä onkin lähtenyt enemmän myös nuorempien asiakkaiden mukaan, Samuli iloitsee.  

Toinen kantava teema on kasvava kiinnostus kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja kohtaan. Niissä, kuten kaikessa ruoassa, tärkeintä on herkullisuus. UFS on käynyt Toppilassa maistattamassa vegeruokia ja asiakkaiden vastaanotto on ollut erittäin positiivista. Myös muita sopivia kokeiluja ideoidaan usein yhdessä.

– Pystymme suunnittelemaan kaupoille vaikka valmiin konseptin Italia-teemalla resepteineen ja tuotesuosituksineen, suoraan omia Italian kontaktejamme hyödyntäen. Teemoittelu ja kampanjat toimivat hyvin esimerkiksi suurten urheilutapahtumien tai juhlapäivien yhteydessä, mutta niitä voi aivan hyvin keksiä tavallisen arjenkin keskelle asiakaskunnan piristämiseksi, UFS:n ketjumyyntipäällikkö Jarkko Karhu pohtii.

Yhteistyössä ratkaisee kokeilta kokeille –palvelulupauksen toteutuminen

 

Samuli kuvailee yhteistyötä UFS:n kanssa erittäin sujuvaksi. Yhteydenpito on aktiivista ja uudet tuotteet tullaan esittelemään UFS:n yhteyshenkilöiden toimesta paikan päälle.

– Meidän tapaamme kuuluu tutustua kunnolla kuhunkin kauppaan ja paikalliseen asiakaskuntaan, minkä pohjalta suunnittelemme valikoimaa yhdessä asiakkaan kanssa. Kokemuksemme ravintolapuolelta ja koulujen parista on hyödyksi, kun jalostamme kaupan maailmaan sopivat menetelmät ja reseptit, Jarkko kertoo.

Jokaiselle kaupalle on löytynyt aina heille sopivat tuotteet ja valmistusmenetelmät, jotka parhaimmillaan helpottavat arkea, laajentavat tarjoamaa sekä säästävät samalla aikaa, energiankäyttöä ja hävikkiä. Tähän liittyen UFS tarjoaa myös koulutuksia, jotka voidaan pitää esimerkiksi kaupan tiloissa asiakkaan omaa laitekantaan hyödyntäen.

– Viimeisimpänä järjestimme UFS:n kanssa erittäin onnistuneen koulutuspäivän keittiömme ja bistromme henkilökunnalle. Ideoimme yhdessä uudistuksia muun muassa salaatteihin ja vegeannoksiin sekä kävimme läpi arkea helpottavia ratkaisuja, Samuli kehuu.

Lue lisää:

Säästää rahaa, luontoa, energiaa ja aikaa: Kylmävalmistuksen ABC

Päivitä ruokalistasi vegeannokset: Lataa Dirty Veggie -reseptivihko

Herkullisia kastikkeita lounasruokiin ja a la carteen: Katso Knorr Professional kastikereseptivihko 2022 tästä

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu