Menu

Trendiä määrittelevät menetelmät

Kestävyys ja teknologiset innovaatiot ohjaavat tätä trendiä. Paikallisesti hankittujen raaka-aineiden käyttäminen auttaa vähentämään ravintolaruokien hiilijalanjälkeä, ja tämä on trendi, jota kuluttajat etsivät yhä enemmän ruokakokemuksissaan.

Metsän antimet ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Raportissamme saat konkreettisia vinkkejä ja tekniikoita, joilla tuot ruokalistallesi sekä persoonallisuutta, että yllätyksellisyyttä, lähialueen raaka-aineita hyödyntäen.

Miksi tämä trendi on ruokalistalla?

Ilmailumaileilla on tärkeä rooli, sillä ruokailijat ovat entistä kiinnostuneempia siitä, mistä ruoka tulee ja miten se on viljelty. Luonnollisten ja paikallisten tuotteiden valitseminen tarjoaa usein valtavan luovan maun edun - erityisesti, jos ainesosat sisältävät seikkailullisia vaihtoehtoja, kuten villiyrttejä, hyönteisiä, syötäviä kukkia ja merileviä.

Villi ja Puhdas -trendi nojaa paljolti myös Pohjoismaalaiseen eränkävijyyteen ja luontaiseen tapaamme etsiä raaka-aineita luonnosta. Lue lisää trendin raaka-aineista ja vinkeistä niiden hyödyntämiseen ruokalistallasi Trendikkäät Menut -raportiltamme.

Villin ja Puhtaan maut

Kotimaiset raaka-aineet tarjoavat kokeille enemmän tilaa luovuudelle ja mahdollistavat sesonkiin perustuvan työskentelyn. Annokset, joissa on syötäviä kukkia, marjoja tai merilevää, voivat tarjota ruokailijoille yhteyden paikalliseen ja usein monimuotoiseen ympäristöön.

Kyse on siirtymisestä pois valtavirran tarjonnasta ja keskittyä hyödyntämään sitä, mitä luonto tarjoaa. Luonnosta löytyvien raaka-aineiden avulla luot kestäviä lähiruoka-annoksia.

Trendikeskustelu asiantuntijamme kanssa

Voisitko kertoa filosofiasta, jonka taustalla on luonnossa kasvatettujen ainesosien sisällyttäminen ruokiisi? Miksi tämä lähestymistapa on mielestäsi tärkeä?

Kaupunkilaistumisen myötä perinteet katoavat. Luonnosta raaka-aineiden keräilyn traditio on syvällä Pohjoismaisessa DNA:ssa. Luonnossa liikkuminen on osa suomalaista kulttuuria ja identiteettiä. Itse luonnosta kerätyt raaka-aineet kuten sienet, marjat, kasvit jne ovat vastuullisia raaka-aineita sekä sesongissa äärimmäisen maukkaita

Syksy tunnetaan monipuolisesta tarjonnastaan. Mitä raaka-aineita olet erityisen innostunut hyödyntämään tällä kaudella, ja miten aiot sisällyttää ne ruokiin?

Olen innokas sienestäjä. Sienet ovat todella mainio raaka-aine tuomaan syvyyttä ruokiin. Sienistä pystyy valmistamaan herkullisia ruokia. Sienistä suosikkini ovat herkkutatit, kantarellit, ja erityisesti mustatorvisienet. Haaveilen joskus löytäväni tuoksuvalmuskoja Lapin reissuillani.

Raaka-aineilla on usein rajoitettu kausi. Kuinka laajentaa niiden saatavuutta säilöntätekniikoiden avulla, jotta vieraat voivat nauttia mauista myös tietyn vuodenajan jälkeen?

Yleisimmät säilöntätavat ovat suolaliemessä, pakastamalla, kuivaamalla, pikkelöimällä/etikoimalla, öljyihin sisällytettynä tai fermentoimalla.

Mitä haasteita olet kohdannut valmistaessasi ruokia näillä raaka-aineilla? Toisaalta, mitä onnistumisia voit saada näiden ainutlaatuisten makujen esittelemisestä ihmisille?

Luonnosta villinä kerätyt raaka-aineet ovat yleensä pidempään säilyviä kuten esimerkiksi villiyrtit. Kun villiyrtit kasvavat luonnollisessa ympäristössä säiden armoilla ne kasvavat vahvemmiksi joka lisää säilyvyyttä. Ne ovat myös aromaattisempia.

Mikä rooli Villi ja Puhdas -trendillä on mielestäsi ruokailun tulevaisuuden muovaamisessa?

Se on tapa erottua, tuoda esille keittiömestarin persoonaa ja henkilökohtaisuutta kun hän itse miettii annoksia niin pitkälle, että käy itse keräilemässä raaka-aineita luonnosta.

Onko sinulla neuvoja tai vinkkejä niille, jotka ovat inspiroituneet kokeilemaan keräilyä ja ruoanlaittoa luonnonvaraisista raaka-aineista?

Luonnossa liikkuminen on rentouttavaa. Aloita keräily ensin tunnistamalla muutama raaka-aine. Opettele vaikka tunnistamaan ensin yhden satokauden aikana yksi sieni, yksi marja ja yksi villiyrtti. Seuraavana satokautena osaat jo ne, ja voit opetella taas tunnistamaan muutaman uuden lajin. Hanki avuksesi kirjoja tai applikaatio. Jätä ne kasvit luontoon, joita et tunnista.

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu