Menu

Kaikki kunnia vadelmille ja mansikoille, mutta oven avaaminen kasvispohjaiseen jälkiruokamaailmaan kannattaa. Huomaat pian pohtivasi, miksi yrtit, kukat ja dippivihannekset (tutummin kurkku ja porkkana) eivät jo aiemmin ottaneet paikkaansa jälkiruokalautasillamme.

Kaksi vinkkiä matkaan!

  1. Mikäli haluaa käyttää vihanneksia, kukkia ja yrttejä herkkupaloissaan täytyy pohtia hieman tarkemmin erilaisia yhdistelmiä. Vihannesten makumaailma on monimutkaisempi kuin marjojen ja hedelmien.  Vihannesten yhdisteleminsessä maut saattavat mennä herkemmin ristiin. Kokeile uusia yhdistelmiä rohkeasti!
  2. Vihannekset ovat yleensä turvallisia käyttää, mutta kukkien ja lehtien käyttö vaatii jo enemmän aikaa ja perehtymistä, koska joukkoon mahtuu paljon myös myrkyllisiä kasveja. Oletko siis aivan varma, että edessäsi oleva kasvi on syötävä?

Ota yrtit mukaan

Jotkin yrtit, kuten minttu ja basilika ovat jo itsestään selviä ainesosia jälkiruoissa, mutta on olemassa paljon muitakin tarkoitukseen sopivia yrttejä. Timjamia ja rosmariinia voidaan käyttää hunajan ja siirapin maustamiseen sekä lisäämään makua hyytelöihin ja sorbetteihin. Kokeile lisätä mitä tahansa yrttejä kermaan tai maitoon, kun teet kiisseliä, moussea tai jäätelöä. Saat aikaan kevyen ja mielenkiintoisen yrttisen maun, joka tuntuu tutulta ja uudelta samaan aikaan.

Muita yrttejä ja mausteita käytettäväksi jälkiruoissa:
sitruunaverbena, viherpippuri, anis, rakuuna.

Huomioi: 
Mausta maltillisesti, sillä yleensä haluat saada annokseesi mukaan pienen vivahduksen valitsemaasi maustetta

Kokeile kukkia rohkeasti

Kaunista, tuoksuvaa ja täynnä kiehtovia makuja. Kokeilu erilaisten kukkien kanssa keittiössä on todella hauskaa ja syötäviä vaihtoehtoja on tarjolla yllin kyllin, toinen toistaan upeampia. Mustaselja ja hibiskus ovat kaksi klassikkoa, jotka antavat ruoalle hämmästyttävän maun – ja hibiskuksen tapauksessa myös fantastisen värin. Ja vaikka ruusuvettä on käytetty jo antiikin ajoista lähtien, on sen maku edelleen yhtä lumoava. Käytä kiisseleissä, hyytelöissä ja mousseissa, ja katso – voit unohtaa sokerin kokonaan!

Muita kukkia käytettäväksi jälkiruoissa: 
orvokki,syreeni, laventeli, jotkuttuoksupelargonit (osaa ei saa missään nimessä syödä).

Huomioi:
Läheskään kaikki kukat eivät ole syötäviä – ja osa on varsin myrkyllisiä – joten ole varovainen. Älä myöskään poimi kukkia tien vierestä, vaan käytä itse kasvatettuja kukkia tai jälleenmyyjältä ostamiasi syötäviä kukkia. Tavalliset kaupasta ostetut kukat saattavat olla erilaisilla aineilla ruiskutettuja eivätkä siksi sovellu syötäviksi

Käytä klassisia raaka-aineita uudella tavalla

Kun tarkemmin ajattelet, olet luultavasti käyttänyt vihanneksia leivonnaisissasi ainakin kerran tai kahdesti. Tai ehkä jopa useaan kertaan ottaen huomioon, että useimmilla on esimerkiksi porkkanakakku CV:ssään. Mutta on tosiasia, että porkkana ja sen kevyt makeus on erinomainen lisä moniin muihinkin ruokalajeihin. Miksi et siis tekisi esimerkiksi kaunista oranssia sorbettia, luonnonmukaista makeaa jäätelöä tai todella herkullista hilloa? Samoin arkinen kurkku tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia kiehtoville jälkiruoille. Se on raikasta ja siinä on kevyen kevyttä makeutta, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi sorbettiin.

Muita vihanneksia käytettäväksi jälkiruoissa:
punajuuri, kikherne, maa-artisokka, juuriselleri, bataatti, kurpitsa, peruna, kesäkurpitsa.

Lähteet: 
odla.nu
alltomtradgard.se

 

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu