Menu

Suora, epäsuora ja 50/50 grillaus, savustuslastut, savustuslaatikot ja -hake… Grillaukseen kuuluu paljon kaikkea muutakin kuin pelkkä ruoanlaitto ja ehkä juuri se tekee siitä niin hauskaa. Vai oletko eri mieltä? Siinä tapauksessa on hyvä tietää, että uuni ja muutamat näppärät apuvälineet vievät sinut jo pitkälle.

Ruoanlaitossa harvat asiat tuntuvat yhtä rennoilta ja luontevilta kuin avotulen ääressä kokkaaminen. Tästä syystä on yhtä helppo innostua yksityiskohdista ja laitteistaniin ulkona kuin keittiössäkin. Mikset siis heittäytyisi vaihteeksi savustuksen maailmaan tai anna vaikkapa paistinkääntimen pistää päätäsi pyörälle?

Grillausmetodit x 3

Grillauksessa on kolme perusmenetelmää, jotka varmastikin jo tunnet: suora lämpö, epäsuora lämpö ja savustus. Näitä on mahdollista muunnella ja yhdistellä eri tavoilla. Miksi et kokeilisi esimerkiksi 50/50-mallia? Tämä tarkoittaa sitä, että aloitat suoralla grillauksella ja sen jälkeen annat raaka-aineidesi kypsyä epäsuorassa lämmössä. Tai voit tehdä myös toisin päin, jolloin valmistelet raaka-aineesi ensin epäsuoralla lämmöllä ja lopuksi kypsennät ne suoralla lämmöllä.

 

 

Suora grillaus

Suorassa grillauksessa ruoka altistuu suoraan lämmön lähteelle, joko vartaassa tai jollakin muulla grillausvälineellä, kuten ritilällä tai muurinpohjapannulla. Tee tasaisesti hehkuva tai lämmittävä alusta ja asettele grillattavat ainekset sen yläpuolelle. Suora grillaus on hyvä valinta silloin, kun sinulla on kiire tai grillaat nopeasti valmistuvia aineksia.

Epäsuora grillaus

Epäsuoraa grillausta pidetään usein ”oikeana grillauksena”. Se on hitaampi menetelmä, jossa lämmön lähde eiole suoraan grillattavan ruoan alapuolella. Aseta hehkuva lämmön lähde yhteen osaan grilliä ja grillattavat ainekset toiseen osaan. Sulje kansi ja anna kuuman ja savuisen ilman kypsyttää hienovaraisesti raaka-aineesi. Epäsuoran grillauksen lopputuloksena syntyy yleensä mehukkaampia aineksia. Tällä menetelmällä voit myös esimerkiksi leipoa leipää.

Savustaminen

Nykyään on olemassa useita erilaisia savustuslastuja ja vastaavia tuotteita, jotka voivat tehdä grillauksestasi juuri niin savuista kuin haluat. Puusta tulee eräänlainen mauste ja erilaiset puut antavat erilaisia makuja. Kirsikkapuu ja omenapuu esimerkiksi tuottavat makean ja pehmeän maun, joka sopii hyvin kasviksille. Tärkein muistettava asia lastujen käytössä on liottaa niitä vähintään 30 minuuttia vedessä ennen kuin laitat ne hiillokseen tai savustusastiaan. Kun savua alkaa muodostua, lisää kasviksesi grilliin.

Vinkki!

Savustetut tomaatit ja juurekset maistuvat erityisen herkullisilta.

Lähteet:

weber.com 
weibulls.com 
svenska.yle.fi 
metro.se

Tuotteet
Reseptit
Suosikit
Menu