Menu

Työskentelen...

Jatka

Olemme päivittäneetsisällön toimialasi perusteella

Kasviperäiset rasvat ja muut kasviperäiset vaihtoehdot, joilla meijerituotteet voi korvata, ovat nyt muodikkaita ja suosittuja. Sekä nuorempi sukupolvi että terveellistä ja ilmastoystävällistä ruokavaliota suosivat ruokailijat kiittävät uusia meijerituotteiden vaihtoehtoja. Mattias Kristiansson, joka on julkaissut kymmenen vegaanista keittokirjaa useilla kielillä, on jo pitkään puhunut tämän suuntauksen puolesta. Pyysimme häntä antamaan muutaman helpon vinkin, joilla vihreämpi ja kestävämpi ruoanlaitto lähtisi alkuun.

Millaisia etuja näet kasvipohjaisissa vaihtoehtoina perinteisiin meijerituotteisiin verrattuna?
– Kasvipohjaista ruokaa voi valmistaa ilman, että ruoanlaitto mutkistuu. Tavallisen voin voi korvata maidottomalla vaihtoehdolla ja tehdä kaiken muuten normaaliin tapaan. Tämä pätee niin ruoanlaittoon, leivontaan kuin yksinkertaisen voileivän tekemiseen. Se ei ole hankalaa, vaan itse asiassa päin vastoin. Kasviperäistä ruokaa voi näin valmistaa helposti useammallekin vieraalle.

 

Mikä on tavallisin kasviperäiseen rasvaan liittyvä virhekäsitys?
– Jotkut uskovat, että kyse on jostakin aivan muusta, koska sitä käytetään täsmälleen samoin kuin “tavallisia” meijerituotteita. Mutta ne voi tosiaankin vain korvata, ei sen kummempaa.

 


Mainitse kolme hyvää tapaa käyttää kasvipohjaista ja tyydyttymätöntä rasvaa?

  • Leivonnassa suosin niitä kuorrutteissa, joihin sopii erityisesti levitettävä margariini. Se on hieman pehmeämpää ja sulaa eri tavalla.
  • Perunamuusissa ja kastikkeissa. Rasvahan voimistaa makuja, mutta maidoton margariini antaa pehmeämmän maun eikä tunnu niin raskaalta ja öljyiseltä verrattuna vaikkapa rapsiöljyyn. Siksi sekoitan tai vatkaan sitä myös kylmiin ja lämpimiin papukastikkeisiin.
  • Käytän sitä kastikkeissa usein voin tapaan: makujen voimistamiseen. Kastikkeesta tulee siten myös kauniin kiiltävää, mikä öljyn kanssa on vaikeaa.

Mattias Kristianssonin top 4 -keittokirjat:

  • ”Vegaaninen keittiö – 1700 kasvipohjaista reseptiä” 
  • ”Leivo vegaanisesti – browniesta ja juustokakusta korvapuusteihin ja sämpylöihin”
  • ”Vegaaninen BBQ – grillaa hullun hyviä kasviksia!”
  • ”Vegemenut – juhlavia kolmen ruokalajin aterioita kaikkiin tilanteisiin”